Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Turcia, în criză militară

erdogan-recep-tayyip-premierul-turc.jpg

Premierul turc, Recep Tayyip Erdogan

Mulţi membri ai conducerii forţelor armate turce şi-au prezentat demisia vineri, iar premierul Recep Tayyip Erdogan l-a numit imediat pe comandantul jandarmeriei, generalul Necdet Ozel, în funcţia de şef interimar al Statului Major al armatei.

Generalul Ozel a fost numit şi în funcţia de comandant al armatei terestre, rămasă vacantă după demisia comandanţilor forţelor terestre, aeriene şi navale.

Numirea lui Ozel în cele două funcţii sugerează că acesta ar putea deveni, în viitorul apropiat, şef cu drepturi depline al Statului Major, în locul lui Isik Kosaner, afirmă presa turcă.

Generalul Kosaner şi adjuncţii săi au declanşat vineri o criză gravă în Turcia, depunându-şi demisiile, pe fondul unui dezacord cu guvernul islamist-conservator în legătură cu promovarea militarilor de rang înalt aflaţi în închisoare sub acuzaţia de complot împotriva regimului.

Armata turcă, în trecut foarte influentă în viaţa politică, este, de mai mulţi ani, ţinta criticilor şi acuzaţiilor, printre care se numără şi cele de complot pentru înlăturarea guvernului lui Erdogan.

În prezent, 22 de generali şi mai mulţi ofiţeri activi sau în retragere se află în închisoare, acuzaţi pentru implicare în comploturi împotriva actualei puteri.