Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Turcia e furioasă după tirurile siriene de la graniţă

turcia-e-furioasa-tirurile-siriene-granita.jpg

Copil sirian refugiat în Turcia (Foto: Reuters/Umit Bektas)

Turcia ar putea invoca articolul 5 din Tratatul NATO, pentru a-şi proteja frontiera cu Siria, în urma unor tiruri ale forţelor siriene către teritoriul turc, a declarat joi premierul turc, Recep Tayyip Erdogan.

"NATO are responsabilitatea să protejeze frontiera Turciei", spune premierul turc, aflat în vizită în China.

"Avem numeroase opţiuni", afirmă Recep Tayyip Erdogan. "Avem drepturi care decurg din încălcarea frontierei (de stat). Există, de asemenea, opţiunea invocării articolului 5 al Cartei NATO. Vom decide în funcţie de dezvoltări", precizează prim-ministrul turc.

Articolul 5 al Tratatului NATO arată că dacă o ţară membră a Alianţei este atacată, fiecare membru trebuie să considere acest act drept un atac îndreptat împotriva tuturor ţărilor membre şi trebuie să acţioneze pentru a veni în ajutorul statului atacat.

Alianţa Nord-Atlantică a anunţat joi că tratează "cu multă seriozitate" apărarea statelor membre, după declaraţiile premierului Turciei, Recep Tayyip Erdogan, informează AFP.

Prima dată când NATO a invocat articolul 5 al Tratatului de la Washington a fost în urma atentatelor teroriste din 11 septembrie 2001 din Statelor Unite. Alianţa Nord-Atlantică a anunţat însă deja că nu ia în calcul o intervenţie militară în Siria.

Forţele de securitate siriene au deschis focul asupra unor rebeli din cadrul Armatei Siriene Libere (ASL), care se apropiau de frontiera turcă. Şase persoane au fost rănite, inclusiv doi membri ai personalului turc, în tabăra turcă de refugiaţi de la Kilis. Alte informaţii arată că doi sirieni au fost ucişi de tiruri.