Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Turcia interzice avioanelor sale comerciale să zboare deasupra Siriei

Turcia îşi ia toate măsurile de precauţie în contextul intensificării tensiunilor de la graniţa cu Siria. Guvernul de la Ankara a hotărât sâmbătă ca toate avioanele comerciale turce să evite tranzitarea spaţiului aerian sirian. Totodată, premierul turc, Recep Tayyip Erdogan, a propus reformarea Consiliului de Securitate ONU pentru depăşirea blocajelor de genul celor care împiedică soluţionarea crizei din Siria, cauzate de utilizarea dreptului de veto de către Rusia şi China, informează AFP, citată de Mediafax.

 

Turcia a decis schimbarea rutelor spre destinaţia Jeddah (Arabia Saudită) pentru că spaţiul aerian sirian este considerat "nesigur", precizează Televiziunea publică turcă (TRT). Modificările vor afecta cursele pelerinilor spre Arabia Saudită. Pentru a evita Siria, avioanele de pasageri turce vor tranzita spaţiile aeriene ale Iordaniei şi Republicii Turce a Ciprului de Nord. Avioanele turce care decolează din Europa vor trece pe deasupra Egiptului pentru a ajunge în Arabia Saudită.

Totodată, emisarul internaţional pentru Siria Lakhdar Brahimi efectueaza sâmbătă o vizită la Istanbul pentru a se întâlni cu şeful diplomaţiei turce. Acesta din urma îl va primi şi pe omologul său german, Guido Westerwelle, pentru a discuta despre situaţia tensionată de la frontiera dintre Turcia şi Siria.

Tensiunile dintre cele două ţări au crescut după interceptarea, miercuri, a unui avion sirian de linie care efectua un zbor de la Moscova la Damasc, acesta fiind constrâns de aviaţia turcă să aterizeze la Ankara pentru un control al încărcăturii sale, considerată suspectă. Premierul turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat joi că acest aparat de zbor transporta muniţie şi echipament militar rus cu destinaţia Damasc.

Turcia cere reformarea ONU

"Dacă trebuie să aşteptăm poziţia unuia sau a doi membri permanenţi ai Consiliului de Securitate, atunci destinul Siriei este în mare pericol", a spus Erdogan, referindu-se la Rusia şi China.

"A venit timpul să schimbăm structura instituţiilor internaţionale, începând cu Consiliul de Securitate al ONU", a spus Erdogan, pledând pentru "o structură cu reprezentare mai largă, mai corectă şi mai eficientă".

Rusia şi China au blocat în mai multe rânduri, folosind dreptul de veto, adoptarea unor proiecte de rezoluţie care ar fi impus sancţiuni regimului Bashar Al-Assad, confruntat cu revolte violente de circa 18 luni.