Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Turcia permite voalul islamic in universitati

200802-2546.jpg

Turcia permite voalul islamic in universitati

Asa a decis Parlamentul turc, care a modificat Constitutia. Un al doilea vot este programat sambata, 9 februarie. Proiectul a fost criticat vehement de Opozitia social - democrata, care se teme ca sunt afectate principiile laicitatii Turciei.

Portul valului islamic in Universitati va fi permis de acum inainte in Turcia. Asa a decis Parlamentul turc, care a modificat Constitutia. Un al doilea vot este programat sambata, 9 februarie.

Proiectul a fost criticat vehement de Opozitia social - democrata, care se teme ca sunt afectate principiile laicitatii Turciei.

S-ar putea spune ca daca Uniunea Europeana nu i-ar fi cerut Turciei sa procedeze la o serie de reforme, în contextul procesul de adeziune, islamistii moderati aflati la Putere n-ar fi îndraznit sa se atinga de anumite principii ale laicitatii. Printre el si acesta, care le obliga pe studente sa nu patrunda în universitati cu voalul islamic pe cap.

Islamistii, fie ei moderati, mai putin moderati sau pur si simplu extremisti utilizeaza însa întotdeauna cu o dibacie uluitoare retorica occidentala în materie de libertati. Prim-ministrul Recep Tayyip Erdogan declara cu toata sinceritatea ca Europa îi cere de fapt sa reintroduca dreptul femeilor si al fetelor de a-si pastra voalul islamic unde vor si cand vor. De ce sa ramîna excluse, la poarta scolilor si a universitatilor, fetele care cred în Islam ? Ar fi un sacrilegiu, o încalcare a drepturilor omului. Prin urmare, trebuie sa li se dea voie sa-si poarte simbolul lor religios, pentru ca dreptul fiecaruia de a crede în ce divinitate vrea tine si el de drepturile omului.

Pentru turcii laici însa sau pentru cei care doresc mentinerea laicitatii în stat, legea preconizata de premier reprezinta o bresa teribila într-un stat laic care era un model pana acum în lumea musumana : laicii stiu ce înseamna presiunea asupra femeilor, o presiune a familiei, a cartierului si a cercurilor religioase, forte care nu accepta sub nici o forma ideea de emancipare a femeii. (CR - 2/7/2008;14.25h)