Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Turcia se apropie cu incertitudine de UE

200806-5219.jpg

Turcia se apropie cu incertitudine de UE

Turcia avanseaza pe drumul sau european prea lent, crede ministrul de externe Ali Babacan, tara a deschis totusi marti doua noi capitole de negocieri cu Uniunea

Un numar de opt dosare dintr-un total de 35 sint de acum in discutie intre Ankara si Bruxelles, ritmul negocierilor este insa lent, avînd in vedere ca tara a pornit aceste discutii in octombrie 2005.

Multe capitole sint inaccesibile Turciei intrucât UE a blocat formal discutiile asupra dosarelor de piata interna si uniune vamala din cauza refuzului Turciei de a normaliza relatiile cu Cipru, iar Franta si Cipru opuse aderarii acestei tari, blocheaza sporadic alte discutii.

Ministrul turc de externe Ali Babacan a subliniat acum acest fapt si el a fortat mâna Frantei care va asigura Presedintia UE dupa 1 iulie pentru ca alte dosare sa fie deschise rapid.

Aceasi dorinta exprima si Comisia Europeana, moderator al negocierilor UE-Turcia, surse ale institutiei afirma ca se asteapta sustinerea deplina a Frantei pentru ca macar dosare ca politica energetica si protectia consumatorului sa poata fi abordate pâna la sfârsitul anului.

In acelasi timp, Comisia Europeana este ingrijorata de posibila scoatere in afara legii a partidului de guvernare AKP al Prim Ministrului pro european Recep Tayyp Erdogan, decizia curtii constitutionale este asteptata intre lunile august si octombrie.

Daca acest lucru se intâmpla, Bruxellul va recomanda cel mai probabil suspendarea negocierilor cu Turcia sau o masura similara, oprirea procesului de aderare.

Insa si fara problematica interna turca, aceste negocieri au mare sanse de a fi oprite la un moment data acum ca UE a ramas fara baza legala care sa-i mai permita continuarea extinderii.

Respingerea Tratatului de la Lisabona de catre Irlanda permite cu greu doar aderarea Croatiei in 2010 si contrar celor afirmate de comisarul european al extinderii Olli Rehn, UE ar putea sa nu-si respecte promisiunea facuta tarilor din Balcani si Turciei.

Mihaela Gherghisan

17/06/2008; 14.00