Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Turcia sporeşte presiunile asupra Siriei

premierul-turc-ingrijorat-evolutia-situatiei-siria-foto-reuters.jpg

Premierul turc, îngrijorat de evoluţia situaţiei în Siria. Foto: Reuters

Turcia a sporit presiunile asupra Siriei învecinate din cauza reprimării violente a protestelor anti Assad. Premierul turc Recep Tayyip Erdogan a declarat marţi că viitorul Siriei nu poate fi clădit pe „sângele celor oprimaţi” şi a condamnat atacurile împotriva reprezentanţelor diplomatice turce din Siria. Între timp, ministrul energiei de la Ankara a anunţat că misiunile comune de explorare petrolieră turco-siriene au fost întrerupte pe termen nedefinit.

Damascul este supus unei presiuni crescânde şi din partea Ligii Arabe, care a suspendat calitatea de membru al Siriei în această organizaţie. Luni, regele Abdullah al Iordaniei a devenit primul lider arab care i-a cerut explicit preşedintelui Bashar al-Assad să renunţe la putere.

ONU estimează că peste 3500 de oameni şi-au pierdut viaţa de la începutul protestelor prodemocraţie din Siria, în luna martie a acestui an. Autorităţile de la Damasc atribuie violenţele unor bande înarmate şi militanţilor fundamentalişti.

Într-o aparentă dovadă de bune intenţii, regimul Assad a eliberat marţi 1180 de persoane arestate în timpul protestelor. Informaţia a fost publicată de televiziunea siriană de stat, care precizează că cei 1180 ar fi manifestanţi care nu ar avea „mâinile pătate de sânge”.

Eliberarea de prizonieri este doar una din cerinţele Ligii Arabe, care are programat miercuri un nou summit.