Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Turcul care a vrut să-l ucidă pe Papa Ioan Paul al doilea a fost eliberat

După 30 de ani petrecuţi în închisoare, Mehmet Ali Agca, turcul care în 1981 a încercat să-l ucidă pe Papa Ioan Paul al II-lea a fost eliberat luni, 18 ianuarie. Fostul militant de extremă dreapta, în vârstă acum de 52 de ani nu duce lipsă de proiecte. Vrea să se ducă la Vatican şi să se reculeagă la mormântul lui Ioan Paul al II-lea, decedat în 2005.

După 30 de ani petrecuţi în închisoare, Mehmet Ali Agca, turcul care în 1981 a încercat să-l ucidă pe Papa Ioan Paul al II-lea a fost eliberat luni, 18 ianuarie.

Fostul militant de extremă dreapta, în vârstă acum de 52 de ani nu duce lipsă de proiecte. Vrea să se ducă la Vatican şi să se reculeagă la mormântul lui Ioan Paul al II-lea, decedat în 2005.

Vrea de asemenea să-l întâlnească pe actualul papă Benedict al XVI-lea, dar încă nu s-a stabilit data unei asemenea întâlniri, cum a precizat avocatul său, adăugând că fostul deţinut e sănătos şi la minte şi la trup şi că îşi caută o logodnică, pentru că doreşte să se însoare.

În timp ce se afla în inchisoare, Agca a primit oferte tentante, nu de căsătorie, ci de colaborare cu lumea editurilor şi a filmului. E în negocieri cu editori şi cineaşti. A primit peste 50 de oferte pentru cărţi, filme artistice şi documentare, care să-i retraseze existenţa.

După extrădarea sa din Italia, în 2000, Agca a fost deţinut în Turcia. A fost condamnat pentru mai multe crime comise înaintea tentativei de asasinare a Papei Ioan Paul al II-lea, pe 13 mai 1981, în Piaţa Sfântul Petru din Roma, unde l-a rănit grav la abdomen pe Suveranul Pontif.

Explicaţiile lui contradictorii privind atentatul nu numai că n-au fost convingătoare, dar au alimentat numeroase teorii ale complotului. A fost evocată adesea pista unei implicari a serviciilor secrete bulgare şi sovietice.

Ion Stănică, despre eliberarea lui Mehmet Ali Agca.