Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Turneu delicat al lui François Hollande în Africa

turneu-delicat-francois-hollande-africa.jpg

François Hollande (Foto: Reuters/Darrin Zammit Lupi)

François Hollande începe vineri primul său turneu în Africa de când a ajuns în fruntea statului francez. Preşedintele Franţei face mai întâi o escală la Dakar, în Senegal şi apoi la Kinshasa, capitala Republicii Democratice Congo, unde se derulează până duminică sommet-ul francofoniei. Cu riscul de a-şi supăra interlocutorii, Hollande a promis că va spune lucrurilor pe nume.

Încă de marţi, preşedintele Franţei estima că situaţia democraţiei din Republica Democratică Congo "este inacceptabilă". Joi seară, pe undele RFI, François Hollande şi-a pus speranţe ca "procesul democratic din această ţară africană să poată merge până la capăt. Voi evoca acest lucru cu preşedintele Kabila şi cu Opoziţia de la Kinshasa", a precizat şeful statului francez la adresa asociaţiilor care-l critică pentru că a acceptat să meargă în fostul Zair.

Înainte să ajungă însă la sommet-ul francofoniei ce va fi găzduit de Kinshasa, François Hollande ia cuvântul vineri la Dakar în faţa parlamentarilor senegalezi, lăudaţi de Paris pentru virtuţile lor democratice şi exemplaritatea lor.

Tot în capitala Senegalului, preşedintele Franţei va detalia politica pe care o preconizează administraţia sa în Africa. Însoţit de cinci miniştri, şeful statului francez va reafirma respectul pe care-l are pentru partenerii săi africani, dar şi disponibilitatea ţării sale de a participa la dezvoltarea economică a Africii în faţa planurilor tot mai invazive ale investitorilor chinezi, brazilieni şi indieni.

O certitudine s-a conturat deja şi anume că etapa congoleză a preşedintelui francez va fi sâmbătă şi duminică mult mai puţin consensuală decât cea senegaleză de vineri.