Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Turneu în Orientul Mijlociu al preşedintelui Putin

putin.jpg

Turneu în Orientul Mijlociu al preşedintelui Putin

Preşedintele Rusiei Vladimir Putin a sosit în Israel, prima etapă a unui turneu care-l va duce prin mai multe state din Orientul Mijlociu. În cursul acestui prim periplu regional de când s-a reîntors la Kremlin, Putin va apăra poziţia Moscovei în mai multe dosare, precum cel sirian. Pentru mulţi, Rusia este considerată drept singura care poate orchestra o eventuală tranziţie în ţara lui Bashar al-Assad.

"Rusia poate aduce o contribuţie decisivă păcii în Orientul apropiat. Aţi sosit la momentul potrivit şi cu dorinţa de a face bine". Iată cuvintele cu care l-a întâmpinat Shimon Pérès, preşedintele Israelului, pe omologul său rus. Cum era de aşteptat, chiar dacă Vladimir Putin se deplasează şi în Cisiordania şi Iordania, nu atât procesul de pace israeliano-palestinian cât situaţiile din Iran şi Siria sunt principalele subiecte pe agenda discuţiilor.

Pentru Moscova, deplasarea prezidenţială este destinată să "sublinieze importanţa acestei regiuni în care Rusia vrea să-şi întărească poziţia". În cursul acestui turneu, Putin îşi va putea tatona interlocutorii, va încerca să afle ce părere au diverşii lideri regionali despre livrările de arme către Siria. În particular israelieii sunt îngrijoraţi de situaţia instabilă de pe platoul Golan provocată de agitaţiile de la Damasc.

Reamintim că Rusia - ca şi China - este pe poziţii divergente cu occidentalii atât în dosarul sirian cât şi iranian. Moscova refuză orice sancţiune suplimentară împotriva regimului al-Assad. Aliaţi din epoca sovietică cu Damascul, ruşii se opun de asemenea oricărei intervenţii externe împotriva regimului sirian cu toate că violenţele din ţară ar fi făcut în 15 luni de revoltă 15 mii de morţi.

Sosirea lui Putin în Israel urmăreşte în acest context şi atenuarea imaginii proaste a Rusiei, privită până acum drept pro-Assad şi pro-Ahmadinejad. O Rusie dezechilibrată deci, imagine pe care preşedintele vrea s-o şteargă. Prin etapa sa la Tel-Aviv Putin arată că Israelul e tot atât de important pentru Rusia, ţară care se vrea deci un mediator moderat şi echilibrat.

În ciuda acestor eforturi şi a faptului că Rusia şi statul evreu întreţin relaţii foarte strânse din cauza puternicei minorităţi rusofone din Israel, e foarte puţin probabil ca poziţiile celor două state în dosarul sirian să se apropie în urma acestei vizite. Nu-i mai puţin adevărat că o plecare de la putere a lui Bashar al-Assad nu ar fi tocmai ideală pentru Israel, remarcă analiştii ruşi.

Actualul dictator de la Damasc rămâne un tip previzibil cu care dealtfel s-a putut coabita multă vreme. O nouă putere la Damasc, aleasă democratic, ar fi automat anti-israeliană.

În dosarul nuclear iranian, israelienii aşteaptă detalii mai multe de la ruşi. În urma sesiunii de negoieri de săptămâna trecută de la Moscova, nu s-a ajuns la nimic concret. Poate însă că Vladimir Putin are informaţii suplimentare ce i-ar putea interesa pe israelieni.

O certitudine există însă şi aici, un punct, un numitor comun, şi anume că nici israelieni, nici ruşii - ca dealtfel întregul grup de negociatori internaţionali - nu-şi doresc ca Teheranul să poată să fabrica bombe atomice. Singura divergenţă se referă la felul în care Ahmadinejad poate fi oprit din calea spre arma nucleară. Ruşii - şi din nou şi chinezii - nu vor să audă de sancţiuni unilaterale sau de soluţii militare.

Spre deosebire de statul evreu care ar avea astfel de opţiuni pe masă. Fără îndoială că această chestiune a fost şi este abordată pe larg de liderul de la Kremlin cu gazdele sale israeliene.