Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Tutilescu: Există riscul să pierdem termenul octombrie pentru aderarea parţială la Schengen, dar noi ne menţinem obiectivul

tutilescu-exista-riscul-sa-pierdem-termenul-octombrie-aderarea-partiala-schengen-dar-noi-ne-mentinem.jpg

Şeful Departamentului Schengen din Ministerul de Interne, Marian Tutilescu

Reacţii precum cea a ministrului german de Interne erau de aşteptat, spune la RFI şeful Departamentului Schengen din MAI, Marian Tutilescu. Hans-Peter Friedrich şi-a exprimat îndoiala cu privire la o aderare apropiată a României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen. Tutilescu recunoaşte că şansele României de a primi o veste bună la Consiliul JAI din septembrie au scăzut.

Ministrul german de Interne, Hans-Peter Friedrich, spune pentru cotidianul regional german Hamburger Abendblatt, citat de AFP, că "se poate ca anularea prevăzută a controalelor pe aeroporturi şi în porturi să fie întârziată în continuare". El declară că "România se angajează pe o cale politică îndoielnică. Trebuie să ne uităm, desigur, în cadrul unei aderări a unei ţări la Spaţiul Schengen la situaţia (cu privire la) statul de drept".

Şeful Departamentului Schengen din Ministerul de Interne, Marian Tutilescu, afirmă că astfel de declaraţii erau de aşteptat: "Într-o oarecare măsură era de aşteptat, dar deocamdată nu avem reacţii oficiale. Ca atare, abordarea privind aderarea în două trepte a României şi Bulgariei o vom menţine ca obiectiv pentru următorul Consiliu Justiţie şi Afaceri Interne din septembrie. Pentru că România îndeplineşte absolut toate cerinţele tehnice, am stabilit cu ocazia ultimului Consiliu JAI că între raportul pe justiţie şi aderarea la Spaţiul Schengen, între Mecanismul de Cooperare şi Verificare şi problematica Schengen nu există o legătură juridică şi nu poate fi făcută o legătură juridică, dar pe de altă parte ştim cu toţii că avem nevoie de unanimitate în vot, aşa încât nu exclud posibile reacţii negative la acest Consiliu".

Marian Tutilescu precizează că "din păcate, în Olanda situaţia este la fel de confuză, pentru că să nu uităm că în data de 12 septembrie vor avea alegeri anticipate, Consiliul JAI va avea loc în 19 septembrie, nu există timpul material pentru constituirea şi întrunirea noului Parlament. Ca atare, este posibil ca actualul Parlament olandez şi actualul Guvern olandez, care este unul interimar să nu-şi asume responsabilitatea unei asemenea decizii. Riscul este să pierdem termenul octombrie pentru deschiderea frontierelor aeriene şi maritime şi următorul termen real la care pot fi ridicate controalele la frontierele maritime şi aeriene să fie martie anul viitor".

Întrebat dacă în opinia sa au scăzut şansele ca România să primească o veste bună în septembrie privind aderarea la Schengen, Marian Tutilescu a răspuns: "Sigur, dacă judecăm prin prisma acestor declaraţii publice... repet, nu avem semnale politice clare, semnale oficiale, putem trage o astfel de concluzie, realist vorbind. Pentru că ştiu din experienţa ultimilor ani că o declaraţie publică se bazează pe o decizie politică. Dar nu exclud în totalitate aceste şanse".