Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Tutilescu: România are 90% şanse să adere la Schengen în trepte, în 2012

tutilescu-romania-are-90-sanse-sa-adere-schengen-trepte-2012.jpg

Olanda şi-ar putea schimba poziţia în dosarul Schengen, după raportul MCV din februarie, crede Marian Tutilescu.

Olanda şi-ar putea schimba poziţia în dosarul Schengen, după următorul raport pe justiţie al Comisiei Europene, din luna februarie. România are 80%-90% şanse să adere la Spaţiul Schengen în trepte, în 2012. Declaraţiile au fost făcute la RFI de Marian Tutilescu, şeful Departamentului Schengen din Ministerul de Interne.

Marian Tutilescu rămâne optimist. Şeful Departamentului Schengen din Ministerul de Interne speră că Olanda îşi va "flexibiliza" poziţia, după raportul de monitorizare pe justiţie: "Raportul MCV din vara aceasta a fost interpretat diferit, pentru că există o notă de subiectivism. Olanda consideră că nu sunt progrese suficiente, spre deosebire de celelalte state membre, care consideră că sunt progrese clare, evidente şi ireversibile. Fiind vorba de acest subiectivism, credem noi că următorul raport ar putea să-i convingă să-şi flexibilizeze poziţia şi să înţeleagă într-adevăr că este un progres evident, ireversibil".

În opinia lui Marian Tutilescu, sunt aproape 90% şanse ca România să intre în Spaţiul Schengen în etape, anul viitor. "Sunt şanse foarte mari, undeva la 80%-90% şanse, în opinia mea. În trepte", estimează şeful Departamentului Schengen.

 

Flexibilizarea Finlandei, "un pas înainte", în dosarul Schengen

 

Marian Tutilescu spune că poziţia recentă a Finlandei, care a anunţat că ar putea accepta aderarea în trepte la Schengen "este un pas înainte, pentru că această soluţie agreată de cvasitotalitatea statelor membre Schengen este un mod de abordare pozitiv, într-un context european extrem de dificil. Este o soluţie de compromis, care permite pe de o parte efectuarea primului pas în demersul celor două state de aderare la Spaţiul Schengen, în condiţiile în care au îndeplinit toate criteriile tehnice şi acestea erau singurele condiţii prevăzute de acquis-ul Schengen şi o poziţie oarecum de îngrijorare a multora din statele membre Schengen, privind situaţia migraţiei ilegale din Europa, în contextul extrem de complex în care se află acum Uniunea Europeană".

Marian Tutilescu precizează că Finlanda şi-a flexibilizat poziţia în dosarul Schengen, datorită demersurilor diplomatice ale României: "Am avut o serie de contacte, atât noi, cât şi Ministerul de Externe, cu autorităţile finlandeze, cu ministrul de Interne finlandez, cu ambasada. Chiar în perioada următoare, ambasada va efectua o documentare pe frontieră şi în zonele de interes Schengen. De asemenea, contactele pe care le-am avut şi în cadrul cărora am prezentat rezultatele obţinute de România credem că au contribuit la această flexibilizare a poziţiei Finlandei. Pe de altă parte, sigur, au fost şi contactele diplomatice la nivelul cel mai înalt şi de ce să nu o spunem, chiar unele poziţii foarte ferme ale reprezentanţilor Comisiei Europene şi Parlamentului European, care consideră că o politică europeană nu poate şi nu trebuie să rămână în jurul unui interes politic intern al unui stat membru, oricare ar fi el".

 

Baconschi, sceptic în privinţa Schengen

 

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat luni la Bruxelles că nu-şi face mari iluzii privind posibilitatea ca Olanda să-şi schimbe, înainte de 9 decembrie, poziţia privind aderarea României la Spaţiul Schengen.

Şi într-adevăr, Olanda nu îşi va modifica poziţia faţă de aderarea României şi Bulgariei la Schengen, până nu va observa rezultate pozitive şi ireversibile în combaterea corupţiei şi criminalităţii organizate, a afirmat purtătorul de cuvânt al Ministerului olandez de Interne, citat de postul public de radio bulgar.

 
Marian Tutilescu, intervievat de Cosmin Ruscior, despre poziţia Finlandei privind Schengen