Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Tutilescu: România şi-a făcut temele în privinţa delincvenţei juvenile din Franţa

tutilescu-romania-facut-temele-privinta-delincventei-juvenile-franta.jpg

Marian Tutilescu îi răspunde ministrului francez de Interne, Claude Gueant.

Secretarul de stat din Ministerul de Interne, Marian Tutilescu, afirmă la RFI că România şi-a făcut temele în ceea ce priveşte delincvenţa juvenilă din Franţa şi că problema este de natură juridică, pentru că Parlamentul francez încă nu a ratificat acordurile cu privire la repatrierea minorilor în România. Ministrul francez de Interne, Claude Guéant, a reafirmat luni, 29 august, că "delincvenţa românilor din Franţa este o realitate care trebuie combătută". El subliniază că prezenţa delincvenţilor români în Hexagon este "îngrijorătoare".

Rep.: Cum comentaţi declaraţia ministrului francez de Interne, Claude Guéant, domnule Marian Tutilescu?

M.T.: În cadrul întâlnirilor anterioare pe care le-am avut cu reprezentanţii Ministerului francez de Interne, respectiv ai Poliţiei naţionale franceze şi ai Prefecturii Poliţiei din Paris, am fost informaţi în legătură cu creşterea criminalităţii de sorginte românească. Sigur, nu avem cifre foarte exacte pentru că şi în Franţa ca şi în România nu este permisă măsurarea criminalităţii pe criterii etnice sau care ţin de naţionalitate. Dar, după cum ştiţi, am luat încă de anul trecut măsuri pentru a asigura prezenţa unor poliţişti români acolo, care, împreună cu colegii lor francezi, să combată acest fenomen, această criminalitate de sorginte românească. Pe de altă parte, recent am propus părţii franceze comunicarea sau un schimb de date, pe care noi să le folosim pentru realizarea unor analize operaţionale, care să ne ofere mai multe elemente cu privire la grupările îndeosebi pe trafic de persoane. Vom utiliza sistemul nostru de analiză a informaţiilor pe baza datelor furnizate de poliţiştii români aflaţi în acţiune împreună cu colegii lor francesi, care participă efectiv la identificarea persoanelor care fie comit acte de cerşetorie la vedere, dar care multe dintre ele sunt traficate, fie situaţia minorilor care, de asemenea, în majoritatea cazurilor sunt traficaţi. De fapt, problema care îngrijorează cel mai mult pe colegii noştri francezi este problema criminalităţii comise de minori care, aşa cum spunea şi ministrul Claude Guéant, trebuie să revină în România. Împreună cu Ministerul Justiţiei am stabilit o serie de repere în cadrul unui proiect comun al unui protocol cu colegii noştri francezi pentru a asigura întoarcerea în ţară a acestor minori neînsoţiţi.

 

Rep.: Proporţia de 2%, cât ar reprezenta delincvenţa românească în Franţa, este mare, mică? Este chiar atât de preocupantă încât să determine o luare de poziţie a ministrului francez de Interne, Claude Guéant?

M.T.: Este preocupantă îndeosebi prin vizibilitatea acestor fapte şi mai puţin prin gravitatea lor. Trebuie să vă spun că cetăţenii români implicaţi în activităţi infracţionale nu comit infracţiuni foarte grave, dar sunt acele "infracţiuni de vitrină", cum le numim noi, infracţiuni extrem de vizibile, începând de la cerşetoria agresivă, continuând cu furturile din magazine, furturile din buzunare, multe dintre ele comise de minori. Datorită acestei vizibilităţi extreme îngrijorează atât cetăţeanul francez, cât şi autorităţile franceze. Nu atât de tare îngrijorează gravitatea acestor infracţiuni. Este însă o chestiune de care trebuie să ţinem cont şi pe care o tratăm cu toată seriozitatea propunându-le chiar instrumentele noastre de lucru colegilor noştri francezi, pentru a stabili exact cine se află de fapt în spatele acestor minori sau cine îi trafichează.

 

 

Repatrierea minorilor din Franţa, o problemă

 

Rep.: Ministrul Claude Guéant spune că minorii vor fi repatriaţi în România. Cum se va face acest lucru şi când?

M.T.: Deocamdată se lucrează la instrumentul juridic pe baza căruia va trebui să avem posibilitatea să putem efectiv să-i repatriem pentru că, după cum ştim, anul trecut, protocolul, acordul privind repatrierea minorilor neînsoţiţi, care a fost ratificat de Parlamentul României, din păcate nu fost ratificat de Parlamentul francez. Atunci a trebuit să căutăm şi să încercăm să găsim o altă soluţie juridică eficientă.

 

Rep.: Deci problemele ar fi de fapt la partea franceză, pentru că noi ne-am făcut temele...

M.T.: Da, noi ne-am făcut temele, a fost ratificat acum doi ani acest acord, dar problema care este cea mai spinoasă în momentul de faţă este cea referitoare la aspectul juridic. Rezolvarea aspectului juridic va conduce fără doar şi poate la o creştere a eficienţei.

 

Rep.: În opinia dvs., dacă vor fi repatriaţi minorii, cea mai mare parte a problemelor delincvenţei româneşti din Franţa este rezolvată?

M.T.: O bună parte, dar bineînţeles, mai departe, ei trebuie preluaţi de serviciile specializate din cadrul direcţiilor judeţene de protecţie a minorilor şi măsuri în funcţie de situaţia fiecăruia, încredinţarea familiei sau dacă nu au familii, internarea în centrele speciale ale direcţiilor de protecţie a minorilor. Însă o bună parte a problemelor pe care aceştia le creează în Franţa, infracţionalitatea comisă de cetăţenii români va fi rezolvată şi credem că va reduce oarecum preocuparea autorităţilor franceze vis-a-vis de criminalitatea românească.