Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Tutilescu: România s-ar putea adresa Curţii Europene de Justiţie în dosarul Schengen

tutilescu-romania-s-ar-putea-adresa-curtii-europene-justitie-dosarul-schengen.jpg

Marian Tutilescu are un optimism rezervat în privinţa aderării României la Schengen.

România va avea un plan B în dosarul Schengen. Declaraţia este făcută la RFI de şeful Departamentului Schengen din Ministerul de Interne, Marian Tutilescu. El spune că Bucureştiul ia în calcul inclusiv o acţiune la Curtea Europeană de Justiţie. Tutilescu mai precizează că varianta de compromis este o aderare în trepte: în 30 octombrie cu frontierele maritime şi aeriene, urmând ca a doua decizie să fie luată anul viitor, până în 31 iulie.

Marian Tutilescu: Problema rămâne deschisă. Mingea se află deja în curtea preşedinţiei poloneze a UE, care poate să ia mai multe decizii, să trimită dosarul în Consiliul European de toamnă din octombrie, eventual să convoace sau să devanseze Consiliul JAI din octombrie, sunt mai multe alternative.

 

Rep.: Ce credeţi că se va întâmpla la Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne de joi, 22 septembrie?

M.T.: Probabil se va discuta o variantă de proiect de decizie, agreată cu cvasi-majoritatea statelor membre. Probabil că Olanda şi Finlanda îşi vor spune punctul de vedere, rămâne de văzut care va fi, dacă şi-l vor menţine pe cel declarat acum, în preajma reuniunii sau dacă nu cumva vreuna dintre ele şi-a schimbat punctul de vedere şi apoi rămâne de văzut ce decizie va lua preşedinţia poloneză în continuarea procesului. Dar asta înseamnă că procesul nu se opreşte, rămâne în continuare pe agenda actuală a preşedinţiei poloneze.

Aderarea la Schengen

Marian Tutilescu, şeful Departamentului Schengen din MAI

AscultăDownload

 

Rep.: Deci aderarea în două etape este pe agendă?

M.T.: Sigur că da, de fapt despre asta discutăm. Proiectul de decizie asta vizează: o aderare începând cu 30 octombrie pe frontierele maritime şi aeriene şi o a doua decizie privind aderarea pe frontierele terestre, care va fi luată cel mai târziu în luna iulie anul viitor.

 

Rep.: Cum priviţi poziţia Finlandei, care s-a alăturat Olandei şi se opune aderării României şi Bulgariei la Schengen? Se complică situaţia?

M.T.: Sincer, nu ne aşteptam. E o reacţie de ultim moment a Finlandei, i-am contactat pe omologii noştri finlandezi şi în fine… ministrul finlandez de Interne şi-a exprimat astăzi disponibilitatea de a conlucra pentru găsirea unei soluţii de ieşire din această situaţie. Până la urmă, în ambele cazuri, discutăm de o agendă politică internă extrem de sensibilă şi care cu siguranţă a avut o contribuţie esenţială în luarea unor asemenea decizii.

 

Rep.: Iar de Franţa şi Germania ce ştiţi, se vor opune sau nu aderării României în trepte?

M.T.: Sperăm că nu. Cu atât mai mult cu cât s-a ajuns în COREPER-ul de astăzi, în Consiliul Reprezentanţilor Permanenţi la o variantă acceptabilă inclusiv pentru Franţa şi Germania şi bineînţeles şi pentru noi şi pentru Bulgaria, această aderare în două trepte: deci aderare în 30 octombrie pe frontiere maritime şi aeriene şi o a doua decizie anul viitor, până în 31 iulie.

 

Rep.: Dar are România şi un plan B?

M.T.: Vor exista un plan B, un plan C, există şi alte alternative, inclusiv o acţiune la Curtea Europeană de Justiţie, pe care o luăm în calcul, o analizăm.