Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


TVR ar putea rămâne fără o importantă sursă de bani

televiziunea-romana-sediul-tvr-calea-dorobanti.jpg

Sediul TVR, de pe Calea Dorobanţi

Organizaţiile de media protestează faţă de intenţia parlamentarilor de a elimina obligativitatea taxei tv. E vorba de bani pe care-i încasează în prezent televiziunea publică, populaţia fiind obligată să achite această taxă. Un proiect de lege în acest sens a fost aprobat tacit de către deputaţi şi urmează să fie dezbătut la Senat, Camera decizională.

Centrul pentru Jurnalism Independent, ActiveWatch şi Federaţia Română a Jurnaliştilor Mediasind solicită Senatului, în calitate de Cameră decizională să respingă proiectul de lege.

Ioana Avădani, directorul executiv al Centrului pentru Jurnalism Independent spune la RFI că motivele invocate de iniţiatorii proiectului de lege nu se susţin şi induc în eroare atât publicul, cât şi Parlamentul.

Aproximativ 75% dintre ţările europene şi circa jumătate dintre cele din Asia şi Africa îşi finanţează televiziunile publice prin colectarea taxelor TV de la locuitori.

Un grup de parlamentari PSD a depus în 2010 un proiect prin care cerea modificarea unui articol din legea privind organizarea şi funcţionarea posturilor publice de radio şi televiziune.

Iniţiatorii cer eliminarea taxei în cazul televiziunii publice, pentru că ar fi vorba de o "dublă taxă" şi de "concurenţa neloială pentru celelalte posturi TV, care nu beneficiază de subvenţii din bugetul de stat".

Guvernul a transmis în luna ianuarie un punct de vedere, prin care arăta că nu susţine adoptarea acestei propuneri.

Termenul de 45 de zile, în care deputaţii puteau să se pronunţe a expirat pe 5 februarie, proiectul fiind aşadar considerat aprobat tacit. El va merge mai departe la Senat.

 
Ioana Avădani, în dialog cu Magda Prelipceanu