Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ucraina isi intensifica dialogul cu Bruxelles

Ucraina primeste la Bruxelles promisiunea unei intensificari a dialogului cu Parlamentul European, dar nu si o perspectiva de integrare mai clara.

Relatia intre Parlamentul ucrainian si cel european se va intensifica, a anuntat raportorul comunitar pentru Ucraina Adrian Severin care in timpul unei reuniuni parlamentare la Bruxelles i-a promis ministrului de externe ucrainian Boris Tarasiuk un nou cadru de cooperare.

"Am decis să creăm grupuri de lucru şi vrem să lucrăm împreună pentru a monitoriza progresul în cooperarea noastră", a declarat Adrian Severin, in conditiile in care cooperarea UE cu Ucraina se axeaza pentru moment in principal pe chestiunile energetice.

La Bruxelles este recunoscuta vocatia europeana a Ucrainei dar aderarea la UE este o decizie politica, dupa cum a explica tot Adrian Severin pentru care este importanta si depăşirea diferendelor pe care Ucraina le are cu vecinii săi, referire facuta problemelor româno-ucrainiene .

De curând, presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso ocolea si el abil subiectul integrarii Ucrainei. Afladu-se in prezenta noului Prim Ministru ucrainian Yulia Tymoshenko el punea accentul doar pe aprovizionare cu gaz a tarilor europene prin conducta ucrainiana.

Intre timp, o noua criza energetica a fost evitata la jumatatea lunii februarie când Rusia si Ucraina au ajuns la o intelegere si aprovizionarea energetica a continuat.

Discutiile intre Gazprom si Ucraina continua insa, gigantul rus a anuntat din nou posibilitatea suspendarii livrarii energetice in data de 3 martie in cazul in care Ucraina nu-si plateste pâna atunci o datoria avuta fata de partea rusa.

Bruxelles, Mihaela Gherghisan

2/27/2008;16.30h