Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


UDMR nu va da "cioara din mână pe vrabia de pe gard"

udmr-nu-va-da-cioara-mana-vrabia-gard.jpg

Andrei Chiliman crede că UDMR nu va ieşi din actuala coaliţie guvernamentală.

Trebuie o minune ca UDMR să iasă din Guvern. Iată ce spune la RFI preşedintele PNL Bucureşti, Andrei Chiliman. Există permanent discuţii între USL şi UDMR, dar ele nu s-au materializat până acum, declară primarul Sectorului 1. El crede că formaţiunea maghiară nu va părăsi actuala coaliţie de guvernământ. "UDMR nu va da cioara din mână pe vrabia de pe gard", afirmă Chiliman.

Andrei Chiliman nu se aşteaptă ca UDMR să iasă din Guvern. "Personal, nu cred că UDMR o să dea… cioara din mână pe vrabia de pe gard. Ei au acces la sume foarte mari din banii publici, prin ministerele pe care le coordonează şi nu cred că vor pleca de la aceşti saci de bani pentru nişte promisiuni ale USL-ului. Sunt oameni foarte pragmatici, îi cunosc. Noi nu le-am promis nimic şi e foarte greu să le promiţi anumite lucruri în România, pornind de la actuala Constituţie, dar nu asta e problema. Nu văd cum o să plece de acolo. Aşa că e foarte greu de presupus că se va schimba printr-o mişcare a UDMR-ului actuala majoritate parlamentară", declară preşedintele PNL Bucureşti.

Andrei Chiliman precizează că există "permanent" discuţii între Uniunea Social Liberală şi UDMR. "Există asemenea discuţii, există permanent asemenea discuţii, dar până în prezent ele nu s-au materializat în nici un fel. La toate nivelurile sunt discuţii. Trebuie să se întâmple efectiv o minune ca UDMR-ul să plece din actuala majoritate. Eu nu-i văd făcând-o", spune primarul Sectorului 1.

Coaliţia de guvernare traversează o perioadă delicată în aceste zile. Liderii UDMR au fost iritaţi de adoptarea tacită în Camera Deputaţilor a unei legi care interzice predarea Istoriei şi Geografiei în limbile minorităţilor, deci şi în limba maghiară. În plus, reprezentanţii UDMR au negat existenţa unor negocieri cu USL-ul, care ar fi gata să ofere formaţiunii maghiare funcţia de preşedinte al Senatului.

 
Andrei Chiliman, intervievat de Cosmin Ruscior, despre UDMR