Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


UDMR nu vrea Parlament unicameral

parlament-exterior.jpg

Parlament cu două Camere sau una?

UDMR se opune introducerii Parlamentului unicameral. "Nu cred că în acest moment ar trebui să trecem la unicameralism, nu ar fi soluţia bună", spune la RFI preşedintele UDMR, Kelemen Hunor. Ministrul Culturii militează pentru introducerea ideii de regiuni de dezvoltare în Constituţie, dar nu pe criterii etnice.

Preşedintele UDMR nu vrea Parlament unicameral. "Nu. Am spus şi în 2009 şi în 2010. Şi în 2011 spun nu. Putem regândi reprezentativitatea, pe ce criterii va fi ales Senatul, cum va fi aleasă Camera Deputaţilor. Dar nu cred că în acest moment ar trebui să trecem la unicameralism şi nu cred că ar fi soluţia bună. România are această tradiţie şi eu cred că ea trebuie păstrată", spune Kelemen Hunor.

Cât despre introducerea ideii de regiuni în noua Constituţie, ministrul Culturii este de acord cu propunerea avansată recent de preşedintele Traian Băsescu.

Liderul UDMR susţine însă că nu e vorba de o împărţire regională pe criterii etnice. "Nu vorbim noi de criterii etnice. Dacă noi vorbim de o regiune de dezvoltare pe nişte considerente demografice, legături istorice, tradiţii regionale, micro-regionale, atunci bineînţeles că secuimea este o regiune cum este şi Maramureşul, cum este şi Ţara Moţilor şi aşa mai departe. Că acolo trăiesc maghiarii din România într-o majoritate mai mare decât în alte regiuni din Transilvania este adevărat. Deci se poate privi dintr-o perspectivă etnică această soluţie sau această propunere, această delimitare a diferitelor regiuni, dar eu vă rog să nu privim în perspectivă etnică, pentru că atunci nu ajungem niciodată la nici un rezultat", explică preşedintele UDMR, Kelemen Hunor.

 
Kelemen Hunor, intervievat de Cosmin Ruscior, despre modificarea Constituţiei