Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


UDMR ține cu dinții de majorarea salariilor

udmr-tine-dintii-majorarea-salariilor.jpg

Laszlo Borbely anunță că UDMR nu renunță la ideea majorării salariilor bugetarilor în 2012.

UDMR a solicitat FMI ca Guvernul să aibă posibilitatea ca după o analiză economică, să majoreze salariile şi pensiile în luna aprilie sau mai. Liderii şi miniştrii UDMR s-au întâlnit miercuri la Guvern cu reprezentanţii FMI.

UDMR a cerut la întâlnirea cu Fondul Monetar Internaţional majorarea salariilor şi pensiilor înainte de jumătatea anului. Uniunea este convinsă că această creştere poate fi aplicată.

"Am cerut ca, după o analiză care va fi efectuată la sfârşitul primului trimestru, să avem posibilitatea-şi sunt convins că vom avea această posibilitate-să majorăm salariile şi pensiile în aprilie sau cel târziu în mai. Va fi decizia Guvernului şi a coaliţiei", a declarat la sfârşitul întâlnirii vicepreşedintele politic al UDMR, ministrul Laszlo Borbely.

Oficialii Comisiei Europene şi ai FMI manifestă flexibilitate în ceea ce priveşte amânarea datei de liberalizare a preţurilor la energie şi gaze. Iată ce a mai declarat Laszlo Borbely după întalnirea cu FMI.

"S-au schimbat parametrii economici în UE, suntem într-o situaţie dificilă, vorbesc de Uniunea Europeană şi mai ales către cetăţeni. Noi am vorbit de partea aceasta, pentru cetăţeni va fi foarte dificil să suporte unele cheltuieli, dacă nu avem o amânare la liberalizarea preţului energiei. Din câte am observat, există o flexibilitate în ceea ce priveşte zona aceasta cu liberalizarea preţului la energie către cetăţeni. Cu liberalizarea la nivelul companiilor va fi o discuţie dificilă şi atunci va trebui să vedem. Sunt şi reglementări europene, evident, dar în zilele următoare vor fi finalizate aceste discuţii", a spus Borbely.

Un alt subiect discutat cu Fondul Monetar International a fost noua lege a sănătăţii, Borbely arătând că UDMR este de acord ca proiectul să fie discutat cu asociaţiile profesionale, dar nu şi ca într-un an electoral să fie introduse anumite probleme sensibile, care pot compromite reforma în domeniu.

Liderii şi miniştrii UDMR s-au întâlnit miercuri la Guvern cu reprezentanţii FMI, urmând ca oficialii Fondului să aibă joi o întrevedere şi cu premierul Emil Boc.