Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


UE are dubii în privinţa Republicii Moldova

lupu-marian-prim-plan.jpg

Preşedintele interimar al Republicii Moldova, Marian Lupu

Preşedintele interimar al Republicii Moldova, Marian Lupu susţine că UE ar putea să nu mai sprijine Chişinăul, în cazul în care autorităţile moldovene nu vor reuşi să depăşească blocajul politic, care durează de aproape doi ani şi să aleagă preşedintele. El a făcut această declaraţie după o întrevedere, la Bruxelles, cu preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy.

Corespondentul RFI la Chişinău, Corneliu Rusnac

Marian Lupu a declarat că actuala coaliţie majoritară din Republica Moldova, Alianţa pentru Integrare Europeană trebuie să-şi ducă la bun sfârşit mandatul de patru ani şi să aleagă preşedintele, întrucât noi alegeri anticipate ar diminua din sprijinul fără precedent pe care l-a acordat UE Chişinăului, în ultimii doi ani.

"Avem un credit de credibilitate şi un pachet de asistenţă enormă din partea Uniunii Europene şi dacă nu vom îndreptăţi această încredere, pe fundalul tragediei din Japonia şi al evenimentelor din Africa de Nord, riscăm să pierdem această şansă oferită de UE", a spus Marian Lupu.

El a subliniat că doar pe durata unui mandat întreg, de patru ani, pot fi realizate reformele pe care şi le-a propus să le facă actuala putere de la Chişinău.

În scurt timp, la Chişinău va sosi o delegaţie a Secretariatului Consiliului Europei şi a Comisiei de la Veneţia, pentru a discuta posibilele soluţii legislative pentru alegerea şefuluistatului.

În Republica Moldova şeful statului este ales de către Parlament, cu votul a 61 din totalul celor 101 deputaţi.

Nici coaliţia majoritară, nici Opoziţia comunistă nu dispune de acest număr de voturi pentru a alege preşedintele. Republica Moldova nu mai are un preşedinte ales din primăvara anului 2009.

 
Chişinău, Corneliu Rusnac