Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


UE critică Ucraina în cazul Timoşenko

ue-critica-ucraina-cazul-timosenko.jpg

UE critică Kievul în cazul Timoşenko.RFI/Laurent Geslin

Uniunea Europeană a ameninţat Ucraina cu "consecinţe importante" dacă fostul premier Iulia Timoşenko nu beneficiază de un proces corect după ce va face apel. Consecinţele se vor reflecta în relaţia Uniunea Europeană – Ucraina, în special în raport cu încheierea acordului de asociere între cele două părţi, a atras atenţia Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, Catherine Ashton.

La rândul său, ministrul ucrainean de externe a fost luat la întrebări de europarlamentari. Ministrul ucrainean de externe le-a explicat eurodeputaţilor că ambiţia ţării sale este să devină membră a Uniunii Europene cu drepturi depline. Este o dorinţă a clasei politice de la Kiev dar şi a societăţii, a explicat diplomatul ucrainean.

 “Noi toţi ar trebui să avem suficient curaj şi să facem tot ce putem pentru finalizarea negocierilor privind Acordul de asociere până la sfârşitul acestui an”, a explicat ministrul ucrainean de externe.

Nu de aceeaşi părere au fost însă europarlamentarii. Modul în care a decurs procesul Iuliei Timoschenko reprezintă o problemă, a declarat eurodeputatul polonez Ryszard Antoni Legutko.

De altfel, nu a fost singurul. Eurodeputatul german Elmar Brok a arătat că nu este vorba numai despre procesul Timoshenko, alţi 15 membri ai opoziţiei fiind fie judecaţi, fie după gratii.

Colegul său, Michael Gahler a fost mult mai tranşant în timpul audierilor: “continuaţi să folosiţi  instituţiile statului în scopuri partizane iar aceasta este realitatea de pe teren, nu doar în cazul Iuliei Timoshenco, ci şi în cazul altor persoane: tineri din oraşe şi sate, care sunt persecutaţi, care sunt urmăriţi de serviciile secrete…prea mulţi întreprinzători mici şi mijlocii care nu sunt membrii ai partidului dumneavostră şi care întâmpină probleme pentru că nu doresc să fie înregimentaţi. Aceasta nu este calea spre Europa. Aceasta este o cale spre vechea Uniune Sovietică, fără ca Uniunea Sovietică să mai existe”.

În faţa acestor critici directe, ministrul ucrainean de externe nu a putut decât să le atragă atenţia eurodeputaţilor că deciziile instanţei nu pot fi comentate de el. Există căi de atac, a mai arătat el, dând asigurări că poziţiile exprimate de eurodeputaţi vor reprezenta subiect de dezbatere la Kiev. În acest timp însă, discuţiile privind un acord de asociere între cele două părţi ( UE şi Ucraina) par tot mai îndepărtate.

 
Andreea Orosz: UE critică Kievul în cazul Timoşenko