Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


UE desecretizează rapoartele tehnice privind Schengen

schengen-aeroport.jpg

Victorie de etapă a României, în dosarul Schengen : rapoartele de evaluare vor fi desecretizate.

Statele membre ale UE au decis miercuri, 9 februarie, la Bruxelles ca rapoartele tehnice de evaluare a candidaturilor română şi bulgară pentru Spaţiul Schengen să fie desecretizate şi trimise Parlamentului European.

Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan

O mică dispută inter-instituţională ia astfel sfârşit. Cu o majoritate simplă de voturi, statele membre ale UE au decis miercuri ca rapoartele de evaluare să fie desecretizate.

Ele vor ajunge deci în zilele următoare la Parlamentul European, de unde o cerere în acest sens a plecat încă din 16 decembrie 2010 şi ea a fost mai întâi respinsă.

Desecretizarea rapoartelor constituie o premieră comunitară. Aceste rapoarte au fost întotdeauna secrete, dar Parlamentul European spune că în 2007, când opt state est-europene au aderat la Spaţiul Schengen, ei au primit mai multe informaţii decât acum.

În prezent, statele membre, pretextând sensibilitatea informaţiei conţinute în rapoartele de evaluare despre gradul de pregatire român şi bulgar au oferit acces restrâns la aceste rapoarte numai anumitor parlamentari europeni.

Aleşii au contestat însă decizia, spunând că fără un acces complet la întreaga informaţie, ei nu-şi pot da avizul consultativ cerut pentru aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen. Deputaţii europeni au dat statelor membre un termen până la care această desecretizare să fie făcută şi anume data de 2 mai.

Termenul va fi respectat şi astfel procesul instituţional de aderare a celor două la Spaţiul Schengen poate fi complet.

Rămân însă în continuare obstacolele tehnice ale acestei aderări şi mai ales obstacolele politice.

Bulgaria nu şi-a îndeplinit toate obligaţiile privind frontierele terestre, iar Franţa, Germania şi alte ţări pun probleme politice acestei aderări.

În 24 februarie, miniştrii de Interne ai UE ar fi trebuit să ia o decizie, dar miercuri, ambasadorii comunitari au decis că la acea reuniune, preşedintia ungară nu va face decât o simplă informare despre stadiul în care se găsesc lucrurile.