Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


UE, gata să reia dialogul cu Iranul

ue-gata-sa-reia-dialogul-iranul.jpg

Centrala nucleară de la Bushehr, în Iran (Foto: AFP/ATTA KENARE)

Bruxelles-ul este pregătit să reia dialogul cu Iranul, dacă Teheranul nu pune condiţii. O spune un purtător de cuvânt al Uniunii Europene, citat de agenţia Reuters. Anterior, Teheranul afirmase că vrea să reia negocierile cu Occidentul privind programul său nuclear.

"Suntem deschişi unor discuţii semnificative asupra unor măsuri de restabilire a încrederii, fără condiţii prealabile din partea Iranului", afirmă Michael Mann, purtător de cuvânt al Uniunii Europene pentru afaceri externe.

Reacţia sa vine după ce Iranul a anunţat că vrea să reia negocierile asupra dosarului său nuclear. Un diplomat iranian va adresa o scrisoare în acest sens Înaltei Reprezentante a Uniunii Europene pentru Politică Externă, Catherine Ashton.

Între timp, armata iraniană care efectuează manevre militare în strâmtoarea Ormuz a testat sâmbătă rachete cu rază lungă de acţiune.

Teheranul ameninţa recent că va închide strâmtoarea pe unde este transportat 40% din petrolul de la nivel global. Iranul este nemulţumit de noile sancţiuni impuse de Occident.