Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


UE ia poziţie în faţa regimului Gaddafi

libia-protestatari-reuters-asmaa-waguih.jpeg

Protestatari anti-Gaddafi în Libia

Uniunea Europeană a decis vineri să impună un embargo privind vânzările de arme şi de materiale de represiune, precum şi blocarea bunurilor şi interdicţii de viză împotriva liderului libian Muammar Kadhafi şi a apropiaţilor săi, potrivit unor surse diplomatice, citate de AFP. Conform unei surse guvernamentale germane, sancţiunile ar putea intra în vigoare "încă de la începutul săptămânii viitoare".

Mai mulţi lideri europeni, între care preşedintele francez Nicolas Sarkozy şi cancelarul german Angela Merkel, au cerut în ultimele zile sancţiuni împotriva liderului libian.

Vineri dimineaţă, cu ocazia unei reuniuni a miniştrilor europeni ai Apărării la Gödöllo, în apropiere de Budapesta, şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton a declarat că este vremea ca Uniunea Europeană să ia "măsuri restrictive" pentru stoparea cât mai rapidă a violenţelor din Libia.

Statele Uniunii Europene au convenit încă de miercuri să pregătească sancţiuni pentru a pedepsi regimul libian condus de Muammar Kadhafi, iar experţi ai diferitelor ţări europene au fost însărcinaţi cu pregătirea acestor măsuri.

Pe de altă parte, aproximativ 3.600 de cetăţeni europeni sunt în continuare blocaţi în Libia, a anunţat vineri Uniunea Europeană, care a recunoscut în acelaşi timp că nu are nici un contact cu opoziţia libiană, ce deţine controlul în estul ţării, relatează AFP.

Consiliul ONU pentru Drepturile Omului recomandă suspendarea Libiei

Consiliul ONU pentru Drepturile Omului a adoptat vineri o rezoluţie prin care propune suspendarea Libiei şi o anchetă independentă privind actele de represiune comise de Muammar Kadhafi, informează AFP.

Proiectul de rezoluţie propus de Uniunea Europeană a fost adoptat prin consens de cei 47 de membri ai Consiliului ONU pentru Drepturile Omului, cu sediul la Geneva.

Pentru prima dată în istorie, Consiliul se pronunţă în legătură cu situaţia dintr-un stat membru, cerând, tot în premieră, suspendarea unui membru. Libia este membră a organizaţiei din mai 2010.

Rezoluţia are valoare de recomandare. Decizia finală revine Adunării Generale ONU, care va avea următoarea reuniune pe 1 martie, la New York.

Gaddafi nu renunţă

Liderul libian Muammar Kadhafi a afirmat vineri, în faţa partizanilor săi, adunaţi în Piaţa Verde din Tripoli, că "toate depozitele de arme vor fi deschise pentru a înarma tot poporul", în cea de-a 11-a zi a revoltei din ţara sa, relatează AFP.

Kadhafi a apărut în Piaţa Verde din Tripoli pentru a le cere partizanilor să se pregătească "să apere Libia", potrivit imaginilor difuzate de televiziunea de stat.

"Ne vom lupta şi îi vom învinge", a afirmat colonelul Muammar Kadhafi.

Poporul libian îl "iubeşte pe Kadhafi", le-a mai spus acesta partizanilor săi adunaţi în piaţă.

Cetăţean bulgar, ucis în Libia

Bărbatul în vârstă de 61 de ani "a fost împuşcat" mortal, el fiind ulterior transportat în Egipt şi predat ambasadei Bulgariei la Cairo, relateaza agenţia oficială egipteană Mena.

Aceeaşi sursă precizează că cetăţeanul bulgar a fost ucis la Benghazi de mercenari, fără alte precizări despre data incidentului sau circumstanţele decesului.

Benghazi, al doilea oraş ca mărime din Libia, este în prezent controlat de opozanţii regimului lui Muammar Gaddafi. Violenţele continuă în această localitate, ca şi în majoritatea regiunilor ţării.

Reprimarea insurgenţei de către Gaddafi, aflat la putere din 1969, s-a soldat cu 300 de morţi, potrivit unui bilanţ oficial libian. Federaţia internaţională a Ligilor drepturilor omului menţionează 640 de morţi, în timp ce bilanţurile oficiale care circulă în mediile diplomatice evocă cel puţin 1.000 de morţi.

Vineri, un oficial libian a confirmat cel mai sumbru dintre bilanturi. Ambasadorul adjunct al misiunii libiene la ONU a afirmat că numărul morţilor din Libia este de ordinul miilor.