Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


UE: Ierusalimul, capitală pentru două state independente

"Ierusalimul ar trebui să fie capitala a două state independente". Iată ce spun miniştrii de externe ai Uniunii Europene care, reuniţi marţi, la Bruxelles, au modificat un text anterior care supărase Israelul. Europa mai spune că nu va recunoaşte vreo modificare a frontierelor făcută după 1967, transmite corespondetul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan.

"Ierusalimul ar trebui să fie capitala a două state independente". Iată ce spun miniştrii de externe ai Uniunii Europene care, reuniţi marţi, la Bruxelles, au modificat un text anterior care supărase Israelul.
Europa mai spune că nu va recunoaşte vreo modificare a frontierelor făcută după 1967, transmite corespondetul RFI la Bruxelles. Mihaela Gherghişan.

Un text iniţial, aparţinând preşedinţiei suedeze a Uniunii, propunea menţionarea Ierusalimului de Est, anexat de Israel din 1967, drept "capitală a unui viitor stat palestinian".
Această iniţiativă, dezvăluită cu o săptămână în urmă, îi diviza pe europeni şi a fost categoric respinsă de Guvernul israelian.

Decizia de marţi a fost salutată cu rezerve de israelieni şi palestinieni.

Israelienii au declarat că europenii ignoră principalul obstacol pentru a ajunge la pace şi anume refuzul palestinienilor de a veni la masa negocierilor.

De partea ei, Autoritatea Palestiniană regretă că noul text a fost "îndulcit" faţă de prima sa variantă dar "rămâne un pas pozitiv chiar dacă puteam spera la ceva mai puternic şi clar".

Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan