Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


UE îi cere Serbiei să-şi respecte angajamentele europene

Uniunea Europeană i-a cerut vineri noului guvern sârb condus de Ivica Dacic să-şi respecte angajamentele europene. Oficialii europeni s-au referit în special la reluarea dialogului cu Pristina şi aplicarea acordurilor încheiate privind Kosovo, informează AFP.

Potrivit unui comunicat, şeful diplomaţiei europene Catherine Ashton şi comisarul european pentru extindere Stefan Füle l-au felicitat pe noul premier sârb, membru al Partidului Socialist al Serbiei, fostul partid al lui Slobodan Milosevic. 

Parlamentul sârb a învestit vineri guvernul de coaliţie condus de socialistul Ivica Dacic, format în jurul partidului naţionalist al şefului statului, Tomislav Nikolic. “Serbia se confruntă cu numeroase provocări şi are nevoie de un guvern eficace capabil să pună în aplicare reforme importante”, au apreciat Catherine Ashton şi Stefan Füle. 

UE “aşteaptă de la noul guvern să continue să-şi respecte cuvântul în materie de integrare europeană, de cooperare regională şi reconciliere, în special în ceea ce priveşte o reluare cât mai curând a dialogului dintre Belgrad şi Pristina şi o aplicare rapidă a acordurilor încheiate”, se arată în comunicat. 

Catherine Ashton a subliniat ca a avut vineri o întrevedere cu premierul Ivica Dacic. Serbia a obţinut statutul de candidat la aderarea la UE în martie. Ameliorarea relaţiilor cu Kosovo este principala condiţie de îndeplinit pentru ca Bruxelles-ul să decidă deschiderea negocierilor de aderare cu Belgradul.