Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


UE ii va acorda Irlandei mai mult timp de gândire

200806-5271.jpg

UE ii va acorda Irlandei mai mult timp de gândire

Prim Ministrul irlandez Brian Cowen cere la Bruxelles mai mult timp de gândire pentru a gasi o solutie de revigorare a Tratatului de la Lisabona, urmatorul summit european ar putea rezolva actuala criza institutionala.

Prim Ministrul irlandez (taosearch) Brian Cowen a cerut astazi Comisiei Europene mai mult timp de reflectie si-si va reitera rugamintea in aceasta seara când ii intâlneste pe toti ceilalti lideri europeni.

Dublin a inceput un proces de consultari cu celelalte capitale, a explicat Brian Cowen in urma unei reuniuni cu presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso si este prea devreme acum sa spunem care va fi solutia, a adaugat el.

De partea Comisiei Europene, cererea Irlandei este una legitima si a fost acceptata, a explicat Barroso care a precizat ca urmatorul summit european, cel din luna octombrie va fi o buna ocazie pentru a se trage concluziile analizei irandeze.

Pâna atunci UE incearca sa-si convinga cetatenii ca proiectul comunitar este unul valoros, liderii europeni care se reunesc incepînd cu aceasta dupa amiaza la Bruxelles vor sustine ca ratificarea Tratatului trebuie sa continue in cele 8 state membre unde ea nu s-a petrecut inca.

Lipsa Tratatului reformator care ar fi trebuit sa fie operational la 1 ianuarie 2009 complica procesul institutional, aceasta afecteaza atât alegerile europarlamentare de anul viitor cât si nominalizarea unei noi echipe de comisari europeni.

Barroso, puternic criticat chiar in interiorul prorpriei institutii ca nu a reusit sa impiedice respingerea Tratatului in Irlanda, a refuzat acum sa speculeze asupra detaliilor institutionale spunînd doar ca va fi foarte dificil de operat modificarile necesare in lipsa noului text

Franta care preia presedintia UE la 1 iulie incearca sa demareze acesta reuniune pe o nota de optimism intrucât crede ca aceasta criza nu se aseamana cu cea din 2005 deoarece in afara Irlandei nici o alta tara nu se arata impotriva Tratatului.

Cu toate acestea in Cehia presedintele eurosceptic Vaclav Klaus a declarat Tratatul de la Lisabona drept mort inca de vinerea trecuta imediat dupa votul irlandez.

In fine, revenind la cazul irlandez, cancelarul german Angela Merkel care l-a intâlnit si ea pe Prim Ministrul Brian Cowen a declarat ca Irlanda face parte din solutia care se cauta acum.

Pentru PM spaniol Luis Rodriguez Zapatero, Irlanda de una singura nu va putea bloca proiectul comunitar

Mihaela Gherghisan, Bruxelles

19/06/2008; 14h00