Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


UE, îngrijorată de starea Iuliei Timoşenko

ue-ingrijorata-starea-iuliei-timosenko.jpg

Iulia Timoşenko (Foto: Reuters/Sergei Svetlitsky)

Uniunea Europeană şi-a exprimat "profunda îngrijorare" faţă de situaţia fostului premier al Ucrainei, Iulia Timoşenko. Înaltul Reprezentant european pentru Politică Externă, Catherine Ashton, a cerut autorităţilor de la Kiev să permită ambasadorului Uniunii în Ucraina să o viziteze. Preşedintele Germaniei, Joachim Gauck, şi-a anulat vizita la Kiev, pentru a protesta faţă de refuzul autorităţilor de a-i permite Iuliei Timoşenko să se trateze în Germania.

Încarcerată din august 2011, Timoşenko, în vârstă de 51 de ani, a fost condamnată în octombrie la şapte ani de închisoare pentru abuz de putere. Opozanta care denunţă o răzbunare personală a preşedintelui Viktor Ianukovici, ales în 2010, a intrat din 20 aprilie în greva foamei, pentru a denunţa "reprimarea politică" şi violenţele suferite în închisoare.

În comunicatul său, Lady Ashton, şefa diplomaţiei europene, a subliniat că Ucraina are obligaţia să examineze "imediat şi imparţial toate plângerile pentru aplicarea torturii sau altor tratamente crude, inumane sau degradante". Ea a solicitat autorităţilor ucrainene să garanteze respectarea dreptului lui Timoşenko la asistenţă medicală "adecvată, într-o instituţie potrivită" şi a dreptului de a avea acces la avocaţii săi, "fără restricţie".

"Ca semn al voinţei lor politice de a clarifica situaţia, Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă cere autorităţilor ucrainene să permită ambasadorului UE, însoţit de medici specialişti independenţi, să o viziteze pe Timoşenko în închisoare", continuă Ashton.

De partea sa, preşedintele german, Joachim Gauck, şi-a anulat o vizită în Ucraina, pentru a protesta faţă de refuzul Kievului de a-i permite Iuliei Timoşenko să se trateze în Germania. Gauck trebuia să participe la jumătatea lunii mai la o întâlnire a preşedinţilor statelor Europei centrale la Yalta, însă a transmis ambasadei ucrainene că nu se va prezenta.

Această decizie, discutată cu cancelarul Angela Merkel, "este legată de îngrijorarea profundă a Guvernului german", mai ales ca Timoşenko ar fi fost bătută, la colonia penitenciară, după cum a declarat însuşi comisarul ucrainian pentru Drepturile Omului.

În faţa acestor presiuni, Kievul afirmă că singura soluţie este să modifice legislaţia special pentru Iulia Timoşenko, astfel încât aceasta să fie pusă în libertate.