Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


UE îşi dublează ajutorul umanitar pentru Siria

Miniştrii de externe UE au decis luni 23 iulie la Bruxelles ca un nou  ajutor  umanitar sa fie acordat refugiatilor sirieni care incearca sa fuga de conflict. Aceasta este o promisiune acordata tarilor limitrofe Siriei, ca Libanul si Iordania, o asistenta financiara si umanitara pentru ca acestea sa accepte refugiati.

Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan

ONU estimeaza la 120.000 numarul refugiatilor sirieni care s-ar putea regasi in Liban, Iordania, Turcia si in Irak. Iar in Siria, organizatiile umanitare estimeaza ca un numar de 600.000 de persoane au nevoie de ajutor.

Comisia Europeana a anuntat ca-si dubleaza contributia la acest ajutor umanitar pentru refugiatii din Siria si din afara ei, care ajunge astfel la 63 de milioane de euro. Statele membre ar putea debloca ele pâna la 27.3 milioane de euro, estimeaza executivul european.

Noi sancţiuni

Este vorba despre arme si orice material militar care poate servi represiunii impotriva civililor. UE are in vedere inspectia navelor si a avioanelor care ar putea transporta astfel de material catre Siria.

Siria se afla deja sub embarogu militar din mai 2011. Statele membre UE vor fi astfel nevoite sa organizeze, in functie de capacitatile lor,  inspectii mai mult sau mai putin de amploare, oridecâte ori au « motive serioase de indoiala » privind un transport care pleaca spre Damasc.

Aceasta inseamna ca Rusia va trebui sa conturneze UE pentru a trimite ajutor militar Siriei.

Luni la Bruxelles o umbra de indoiala plana asupra intentiilor Ciprului, aflat acum la Presedintia UE si banuit de unele capitale europene ca ar ajuta Rusia sa trimita pe mare ajutor Siriei, cu toate ca Nicosia dezminte aceasta.

Embargoul militar este  acompaniat de adaugarea a 26 de persoane , in principal militari, pe lista neagra unde figureaza deja toate persoanele si întreprinderile siriene  impotriva  carora este aplicat un embargou diplomatic.

Compania aviatica Syrianair se afla si ea de acum pe aceasta lista, ceea ce inseamna ca aeronavele sale  nu vor mai putea ateriza pe vreun aeroport din UE, decât in caz de urgenta. 

Pâna acum, 49 de societati si 129 de persoane apropiate regimului lui Bchar al-Assad fusesera deja incluse pe aceasta lista unde figureaza mai ales presedintele sirian, sotia sa Asma si fratele sau.