Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


UE îşi întăreşte relaţiile cu partenerii săi estici

200812-8451.jpg

UE îşi întăreşte relaţiile cu partenerii săi estici

UE îşi întăreşte relaţiile cu partenerii săi estici printr-un număr de programe în valoare de 600 de milioane de euro propuse astăzi de CE şi destinate între altele Ucrainei, Moldovei şi Georgiei.

Moldova, Georgia, Ucraina, Belarus, Azerbaidjan şi Armenia sunt ţările cuprinse în parteneriatul oriental, ele îşi doresc o integrare europeană care nu poate avea loc acum, însa unele reforme pot fi făcute cu ajutorul UE.

Gestionarea frontierelor, sprijinirea întreprinderilor mici şi mijlocii, mai multa eficienţă energetică, crearea coridorului sud european pentru aprovizionare în energie şi, în fine, ajutor european în caz de dezastre naturale. Acestea ar fi principalele proiecte identificate de Comisia Europeană. Unele dintre aceste ţări, cum este Ucraina, pot semna cu Uniunea un Acord de Asociere.

Acest parteneriat oriental, născut la ideea Poloniei care încearcă o scoatere din izolare a Belarusului, nu este un premiu de consolare, şi nu se creează noi sfere de influenţă, spune Comisia Europeană, ci se încearcă susţinerea partenerilor estici ai Uniunii, în dorinţa lor de a se apropia de Bruxelles.

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a respins ferm ideea creării unei zone de influenţă în estul european în detrimentul Rusiei, conceptul însuşi fiind unul greşit şi aparţinând trecutului, Comisia nu-l poate accepta.

Bruxelles-ul pune însă şi unele condiţii. Moldova, de exemplu, speră să obţină anul viitor un nou cadru de cooperare cu Uniunea, mai robust, financiar vorbind, dar numai cu condiţia ca alegerile parlamentare din martie 2009 să se petreacă în condiţii democratice.

Belarus beneficiază acum de o suspendare a sancţiunilor diplomatice din partea europenilor, dar democraţia nu este încă instalată.

UE şi liderii acestor ţări se vor întâlni în aprilie 2009, în cadrul unui summit dedicat parteneriatului oriental datorită căruia, spune executivul european, atât UE cât şi vecinele sale estice au de câştigat.

Mihaela Gherghisan, Bruxelles

3.12.2008