Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


UE şi NATO îngrijorate de posibila destrămare a Bosniei

200810-7567.gif

UE şi NATO îngrijorate de posibila destrămare a Bosniei

NATO şi UE sunt îngrijorate de posibila destrămare a Bosniei Hertzegovina. La Bruxelles a fost lansat luni un apel către politicienii din Sarajevo.

Preşedinţia tripartită a Bosniei nu mai găseşte cale de înţelegere şi acordurile de la Dayton semnate în 1995 care au dat naştere actualei configuraţii a ţării sunt repuse în chestiune.

Jaap de Hoop Schaeffer, secretar general NATO şi Javier Solana, înalt reprezentant al UE reuniţi la Bruxelles au lansat un apel către politicienii de la Sarajevo pentru ca aceştia să continue reformele necesare pentru integrarea Bosniei în UE şi NATO.

Solana a descris drept «îngrijorătoare» retorica unor politicieni din Bosnia şi a lansat un apel către aceştia să găsească o cale de a lucra împreună pentru a stabiliza ţara.

Bosnia a semnat acum un Acord de Stabilizare şi Asociere cu UE, primul său pas spre integrare dar Bruxellul îi cere să continue reformele statului, cele constituţionale şi să garanteze dreptul la şcolarizaretutoror minorităţilor.

Nu în ultimul rând Parlamentul European a cerut săptamâna trecută ca Bosnia să ramână un stat unitar.

Efect domino al desprinderii Kosovo de Serbia sau nu, Bosnia riscă să se destrame după ce Harry Silajdzic unul din membrii preşedinţiei Bosniei a repus de curând în chestiune Acordurile de la Dayton.

UE preocupată de criza financiară şi criza ruso-georgiană nu a reacţionat imediat diferitelor dezvoltări politice din Bosnia, atenţia occidentului a fost atrasă săptămâna trecută de doi diplomaţi ce au cunoscut bine ţara, Richard Holbrooke şi Paddy Ashdown.

Cei doi au publicat o scrisoare în presa bosniacă prin care trăgeau un semnal de alarmă cereau comunităţii internaţionale să se mobilizeze pentru Bosnia înainte de a fi prea târziu.

Mihaela Gherghisan, Bruxelles