Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


UE : parlamentarii europeni cer o soluţie europeană

european-parliament.jpg

UE : parlamentarii europeni cer o soluţie europeană

La Strasbourg, creştin democraţii europeni cer o soluţie crizei generate de Comisia Europeană. Liberalii vor o realocare a unor fonduri nefolosite. Comisia propune o taxă pe tranzacţiile financiare. Multe idei, puţine soluţii reale, UE pare să se înece într-o mare de bune intenţii.

« O propunere extrem de binevenită », iată cum este întâmpinată de centru dreapta europeană ideea creieri unei taxe pe tranzacţiile financiare.

Aceasta adoptată miercuri 28 septembrie la Strasbourg invită lumea financiară să contribuie la finanţarea politicilor publice.
 
Este o idee pentru a ajuta să treacă criza mai repede, dar nu este nici suficientă şi nici perfectă.
Iar Comisia Europeană repune pe masă , fie şi teoretic pentru moment, ideea de a crea şi obligaţiuni europene. Prin aceasta, se încearcă o interdependenţă a datoriilor economiilor zonei euro şi o mai mare responsabilizare a guvernelor aceleiaşi  zonei euro.
Germania a respins însă în repetate rânduri această idee. Creştin democraţii cer însă Comisiei Europene să se plaseze în centrul acţiunii, să-şi suflece mânecile şi să fie cea care va găsi ieşirea din criză.
 
« Comisia are un rol major de jucat , cel de a garanta respectarea interesului european »,  a declarat în plenara Parlamentului European liderul grupului PPE Joseph Daul.  El l-a somat pe José Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene, să treacă peste interesele strict naţionale ale unor state membre şi propună soluţii eficiente şi rapide.
 
Liberalii europeni cred, în plus de cele deja prezentate, că unele capitalele ar trebui încurajate să folosească banii comunitari destinaţi dezvoltării regionale şi infrastructurii, mai ales acum în timpul crizei.
O ameliorare a folosirii acestor bani în ţări ca România de exemplu se impune acum mai mult ca niciodată, arată un raport redactat de liberalul European Michael Theurer. El propune exemplele estonian şi polonez ca referinţă în reuşita atragerii banilor europeni.
Ideile prezentate acum de Barroso vor fi dezbătute la în 18 octombrie la Bruxelles de liderii europeni, între timp Parlamentul forţează mâna guvernelor pentru a da dovadă de mai multă solidaritate.