Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


UE recunoaşte genocidul împotriva rromilor

parlament-european-sala-plen.jpg

Parlamentul European

UE face un pas important şi recunoaşte genocidul împotriva populaţiei rroma, petrecut în timpul celui de-al doilea Război Mondial. O declaraţie în plenul Parlamentului European are loc miercuri, 2 februarie, la Bruxelles.

Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan

Preşedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek va rosti această declaraţie de recunoaştere a genocidului împotriva populaţiei rroma.

Intervenţia sa va fi urmată de o dezbatere în cadrul sesiunii plenare a Parlamentului European, la Bruxelles, dezbatere la care contribuie toate grupurile politice.

Genocidul petrecut în timpul celui de-al doilea Război Mondial, întrucât al treilea Reich consideră că rromii sunt o "rasă inferioară" rămâne într-un con de umbră al istoriei.

Sub regimul şi ocupaţia nazistă, rromii au suferit arestări arbitrare şi internări în lagăre de muncă, dar au fost şi victima unei exterminări masive.

Nerecunoaşterea acestui genocid contribuie la soarta vitregă, pe care această etnie o mai suferă încă în Europa actuală, cred diferite voci din Parlamentul European.

Marginalizare, excludere, rasism - iată câteva dintre dificultăţile pe care rromii încă le întâmpină.

Unele state membre ale UE şi mai ales Germania recunosc acest genocid.Deputaţii europeni cred însă că în spiritul comemorării eliberării lagărului de la Auschwitz, care a avut loc în data de 27 ianuarie, recunoaşterea de către UE a genocidului împotriva rromilor este un pas important de reconciliere cu istoria.