Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


UE : se caută un preşedinte european

Uniunea Europeană îşi caută un preşedinte şi chiar dacă decizia nu va fi luată la actuala reuniune la vârf de la Bruxelles, subiectul va fi abordat în culise. "Se caută un George Washington pentru Europa", iată o frază pronunţată de fostul preşedinte francez Valéry Giscard d'Estaing. O frază care spune multe şi anume că Uniunea Europeană are nevoie de o personalitate puternică în această funcţie nou creată.

Uniunea Europeană îşi caută un preşedinte şi chiar dacă decizia nu va fi luată la actuala reuniune la vârf de la Bruxelles, subiectul va fi abordat în culise.

"Se caută un George Washington pentru Europa", iată o frază pronunţată de fostul preşedinte francez Valéry Giscard d'Estaing.

O frază care spune multe şi anume că Uniunea Europeană are nevoie de o personalitate puternică în această funcţie nou creată. Primul preşedinte al Uniunii Europene va intra fără îndoială în istorie ca un simbol. Uniunea are nevoie de un om precum George Washington, care a fost primul preşedinte al Statelor Unite ale Americii după cucerirea independenţei. "Această pasăre rară nu este însă uşor de găsit", se mai afirmă la Paris, chiar dacă nu lipsesc candidaturile.

Fostul prim-ministru britanic Tony Blair este unul dintre candidaţii care se luptă în culise, dar şi pe faţă pentru acest post. Multă lume se întreabă însă : e normal ca Europa să aibă ca preşedinte un britanic, când este ştiut că Marea Britanie a privit întotdeauna cu scepticism spre Uniunea Europeană, ca să nu mai spunem că nu face parte nici din zona euro şi nici din spaţiul Shengen ?

În ceea ce-l priveşte pe Tony Blair, chiar dacă el a avut calităţi demne de toată admiraţia când şi-a servit ţara în calitate de prim-ministru, nimeni nu uită fidelitatea cu care l-a servit politic şi pe George Bush în Irak.

Londra are însă şi ea dreptate când spune că nu este dispusă să accepte o candidatură precum cea a lui Jean Claude Juncker, premierul Luxemburgului. Britanicii varsă anual zece miliarde de euro la bugetul european, în timp ce Luxemburgul, doar 260 de milioane de euro.

Un lucru este însă sigur : Uniunea Europeană nu-şi face auzit glasul pe plan internaţional din cauza cacofoniei politice a celor 27. Un preşedinte, cu un mandat clar, pentru o durată care ar putea merge până la cinci ani ar putea remedia acest handicap.

 
Matei Vişniec, despre preşedintele UE.