Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ultimul dictator al Europei, sancţionat de UE

lukasenko-alexandr-reuters.jpg

Preşedintele din Belarus, Alexandr Lukaşenko, privit drept ultimul dictator al Europei (Foto : Reuters).

UE va decide luni, 31 ianuarie, noi sancţiuni împotriva autorităţilor de la Minsk. Printre acestea se numără noi restricţii de călătorie şi îngheţarea bunurilor mai multor demnitari.

Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan

Miniştrii de Externe ai UE, reuniţi luni la Bruxelles vor lua decizia unor noi sancţiuni împotriva a 160 de membri ai regimului din Belarus, inclusiv împotriva preşedintelui Alexandr Lukaşenko.

Decizia este motivată de ultimele represalii împotriva Opoziţiei de la Minsk. Sancţiunile se concretizează prin interzicerea circulaţiei în UE şi îngheţarea bunurilor membrilor regimului.

Polonia şi Suedia, artizanele noilor relaţii ale UE cu vecinii estici şi cunoscute pentru poziţia lor fermă faţă de Belarus ar dori ca aceste sancţiuni să fie şi de ordin economic, mai exact îngheţarea unor fonduri destinate cooperării.

Celelalte state membre ale UE sunt reticente în această privinţă, întrucât sancţiunile economice ar penaliza în primul rând populaţia din Belarus şi nu ar avea efectul dorit asupra autorităţilor.

Europenii cred că simpla extindere a listei de persoane de la 40 la 160, vizate de sancţiunile diplomatice ar trebui să aibă un impact asupra regiunii şi să forţeze mâna regimului din Belarus la o mai bună cooperare cu Uniunea Europeană.

Precedentele sancţiuni datează din 2006, cu o modificare în 2008, dar fără rezultate până în prezent.

Săptămâna trecută, preşedintele Lukaşenko, aflat la putere de 16 ani a fost învestit pentru un nou mandat de patru ani. De la ceremonie au lipsit însă reprezentanţii SUA şi UE.