Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Un cadou aşteptat de dreapta franceză - duelurile dintre Aubry şi Hollande

Săptămână dificilă pentru cei doi concurenţi rămaşi în cursa pentru învestitura candidatului socialist pentru prezidenţialele de anul viitor. După primul tur de scrutin derulat duminică, la care au participat 2,5 milioane de francezi, verdictul a căzut: François Hollande, fost număr 1 al partidului, e pe primul loc, Martine Aubry, actuala şefă a mişcării, se clasează a doua. Circa opt procente îi despart pe cei doi, cu alte cuvinte un handicap ce poate fi surmontat. De unde şi tensiunile care vor apărea probabil în zilele următoare pentru a-i atrage de o parte sau de alta pe alegători duminică, 13 octombrie.

Eventualele consemne de vot nu vor fi neapărat urmate de alegători. În plus, cine va veni să voteze duminica viitoare nu se ştie. Întrebarea care se punea înaintea primului tur rămâne şi azi de actualitate. O certitudine există însă, obiectivul numărul unu al celor doi finalişti este astăzi să-i atragă pe alegătorii lui Arnaud Montebourg, clasat în mod neaşteptat pe locul trei la aceste primare în faţa lui Ségolène Royal, cea care a purtat culorile socialiştilor la scrutinul prezidenţial din 2007.

Care sunt priorităţile, discursul şi propunerile lui Montebourg, tânăr avocat de 48 de ani cu priză la public

Arnaud Montebourg este marea surpriză a acestor primare, un succes indiscutabil pentru acest om, unul dintre instigatorii alegerilor primare încă din 2009. El a pariat, a mizat pe discursul său decalat şi, iată, a câştigat. De-a lungul campaniei a repetat că a fost singurul din cei şase care a votat NU la referendumul din 2005 asupra Constituţiei europene. Una din temele sale favorite este "reînnoirea" clasei politice franceze.

Demondializarea, deglobalizarea cum se mai spune, instaurarea unei a şasea republici franceze - adică modificarea în profunzime a actualei Constituţii - aplicarea unui capitalism cooperativ şi combaterea corupţiei - iată principalele subiecte care-i sunt dragi avocatului Arnaud Montebourg. În opinia lui, deglobalizarea se poate face printr-o punere la zid a sistemului financiar. În particular, Montebourg visează să pună băncile sub tutelă.

Cine şi ce va prelua din discursul şi programul său e greu de prevăzut. François Hollande e cel mai încurcat, linia sa politică este prea îndepărtată de cea a lui Montebourg. Pe fond deci, acesta ar fi mai aproape de Martine Aubry, dar relaţiile cu prima secretară a partidului nu sunt dintre cele mai bune, în particular din cauza inerţiei cu care şefa partidului a reacţionat la acuzaţiile de corupţie lansate împotriva unui baron local. Etica în politică este unul din caii de bătaie ai tânărului candidat şi combaterea corupţiei - un argument promovat încă de pe vremea în care nimeni nu auzise de el.

Montebourg îi va obliga pe finaliştii de duminică să îşi "stângească" discursul, cu riscul de a-şi păta propria imagine de oameni responsabili şi realişti pe care au dorit s-o dea până acum. O ecuaţie greu de rezolvat, mai ales că dreapta a avertizat că va urmări îndeaproape negocierile din culisele socialiştilor, tocmai ca să scoată în evidenţă eventualele incoerenţe.

Cum a reacţionat partidul de guvernământ, mişcarea UMP a preşedintelui Nicolas Sarkozy, după acest prim tur de scrutin al primarelor socialiste

Oficial, preşedintele Nicolas Sarkozy nu a comentat cu nimeni rezultatele primarelor socialiste. Pe drumul de întoarcere de la Berlin, duminică seară, în avionul prezidenţial, colaboratorii săi i-au comunicat însă rezultatele detaliate. Dacă şeful statului nu s-a exprimat şi nici n-o va face, garda lui apropiată a distilat în esenţă mesajul principal, şi anume minimalizarea evenimentului.

Cu doar două milioane şi jumătate de alegători, suntem departe de cele patru milioane aşteptate, afirmă un apropiat al preşedintelui. Care uită să spună că duminică nu a fost totuşi vorba decât de o alegere primară între socialişti şi că cifra este şi va rămâne una istorică, în opinia tuturor analiştilor. Partidul de guvernământ mizează de asemenea pe eventualele dueluri care vor anima lupta între cei doi finalişti, François Hollande şi Martine Aubry.

"O să fie mai amuzant decât până acum, poate o să vedem chiar sânge pe pereţi", sugerează un alt membru al anturajului prezidenţial. Fără îndoială că o ceartă, o neînţelegere pe faţă între cei doi lideri socialişti calificaţi pentru finala de duminică ar fi un cadou nesperat pentru dreapta. Până una alta însă, tentivele liderilor conservatori de a relativiza rezultatele şi operaţiunea de duminică ascund o mare problemă pentru putere.

După ce au criticat ideea primarelor, întrucât ar încălca secretul votului în Franţa, după ce i-au luat peste picior pe socialişti cum că n-ar avea program politic, astăzi mai toată lumea "serioasă" din partidul UMP vede cu ochi buni această operaţiune. Premierul François Fillon şi predecesorul său, Jean-Pierre Raffarin, chiar au propus ca sistemul să fie aplicat şi de dreapta, dar de abia la alegerile din 2017. Până atunci, partidul are un campion deja - Nicolas Sarkozy - chiar dacă acesta nu a confirmat oficial că va candida la un al doilea mandat.