Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Un columbian la Palatul Elysee

santos-juan-manuel-santos-presedintele-columbiei.jpg

Preşedintele columbian, Juan Manuel Santos

Preşedintele Columbiei, Juan Manuel Santos îşi începe luni, 24 ianuarie, o vizită oficială la Paris, care va dura până joi. El soseşte în capitala Franţei cu un mesaj destinat însă întregii Uniuni Europene.

"Sosesc la Paris, întrucât preşedintele Nicolas Sarkozy este primul şef de stat european care mă invită şi pentru că preşedintele Sarkozy şi Franţa joacă un rol foarte important la nivel mondial", a declarat Juan Manuel Santos.

Într-un moment când Franţa prezidează grupul G20 şi grupul G8 şi mai ales pe fondul unor ambiţii reformatoare internaţionale ale Parisului, ţările Americii Latine vor să-şi facă şi ele auzite vocea.

Şeful statului columbian se face astfel avocatul unei întregi regiuni care, spune el, a fost multă vreme puţin uitată, chiar delăsată.

În prezent, însă, mai declară Juan Manuel Santos pentru Agenţia France Presse, America Latină are o altă imagine, mai ales că întreaga zonă afişează un ritm de creştere economică de 4% pe anul 2011. Un bun tonus economic, deci, legat în special de exploatarea materiilor prime.

Bogota doreşte să coopereze cu Franţa şi cu ţările Uniunii Europene şi în alte domenii decât lupta împotriva traficului de droguri şi să expună în Europa doleanţele latino-americane, unele legate de politica monetară a grupului G20 şi de faptul că slăbiciunea dolarului a antrenat o reevaluare a unor devize latino-americane.

Alte subiecte pe ordinea de zi sunt legate de cooperarea în materie de transport, educaţie şi tehnologie.

Şeful statului columbian, în vârstă de 59 de ani va avea ocazia să mai vorbească în numele Americii Latine şi la Davos, unde începe o nouă ediţie a Forumului Economic Mondial, organizat în fiecare an, în această staţiune elveţiană.