Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Un document original: acordul de colaborare dintre preşedinte şi premier

un-document-original-acordul-colaborare-presedinte-premier.jpg

Victor Ponta şi Traian Băsescu au semnat un acord de coabitare.

"Acord de colaborare instituţională între Preşedintele României şi Primul-ministru al Guvernului"–acesta este titlul complet al documentului semnat acum aproape o săptămână de Traian Băsescu şi Victor Ponta. Documentul are şase pagini şi stabileşte atât domeniile în care cei doi pot coopera, cât şi pe cele în care vor fi competitori. De asemenea, va exista şi un mecanism de soluţionare a conflictelor.

Documentul incepe cu chestiunile mari, cum ar fi orientarea strategica a Romaniei–e vorba despre apartenenta la Nato si Uniunea Europeana sau parteneriatul strategic cu Statele Unite. Imediat dupa aceea vine independenta justitiei, unde atat Traian Basescu, cat si Victor Ponta se angajeaza ca nu vor ataca institutiile statului.

Avocatul Poporului va fi o persoana care se bucura de sprijinul diferitelor grupuri parlamentare. Atentie la nuante :  "diferite" nu inseamna "toate". Cele doua parti promit  sa scoata din spatiul disputelor politice chestiunile legate de aparare. De asemenea, in a doua pagina, se angajeaza sa se abtina de la atacuri la adresa institutiilor statului de drept, asta dupa ce in prima pagina se angajasera deja pe acest subiect.

Interesant este ca presedintele si premierul spun ca vor stabili spatiile de competitie politica, adica spatiile in care vor avea voie de acum inainte sa aiba divergente publice. Nu spun insa si in cat timp vor stabili asta.

Cei doi si-au definit si asa-numitele "spatii de responsabilitate preeminenta", adica domeniile de care se ocupa fiecare cu precadere. Seful statului va fi primul in politica externa, de securitate, de aparare si reprezentarea la Consiliul European. Premierul e responsabil cu politica economica si sociala, guvernarea tarii, dar si cu relatiile externe la nivel interguvernamental si european.

În fine, acordul stablieste si detalii, cum ar fi felul in care isi vor vorbi cei doi: adresare respectuasa, folosindu-se persoana a doua plural. Fara expresii dure, fara atacuri de orice fel.  Firi prevazatoare, cei doi au stabilit si un mecanism de solutionare a disputelor, un mecanism la care participa consilieri si ministri.

Documentul e semnat de Traian Basescu si Victor Ponta. Presedintele a avut grija sa treaca si data si ora semnarii acestui act original. A fost pe 12.12.2012, la ora 22 şi 50 de minute.