Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Un "inamic intern", desemnat în Franţa

un-inamic-intern-desemnat-franta.jpg

Ministrul francez de Interne, Manuel Valls (Foto: Reuters/Philippe Laurenson)

Ministrul francez de Interne, Manuel Valls, denunţă existenţa unui "inamic intern" în Franţa. El cere mobilizarea întregii societăţi împotriva acestor duşmani interni ai ţării, care încep prin a fi nişte mici delicvenţi, dar se lasă atraşi de crima organizată şi de islamismul radical.

Pentru unii comentatori ai vieţii politice franceze, Manuel Valls este cel mai popular membru al Guvernului, dar şi un adevărat vicepreşedinte, prin maniera în care acţionează şi prin declaraţiile pe care le face.

Este pentru prima dată în Franţa când un demnitar socialist identifică un "duşman intern" cu atâta precizie. Până acum, socialiştii au avut un discurs ceva mai laxist în privinţa temelor securitare, fiind marcaţi de câteva dogme ideologice. Una dintre ele ar putea fi definită în felul următor: derivele radicale ale tinerilor şi chiar delicvenţa agravată îşi au cauzele principale în inegalităţile sociale şi în carenţele educaţiei.

Manuel Valls este practic primul demnitar socialist care refuză acest tip de analiză şi mai ales refuză să fie "corect din punct de vedere politic", punând mai presus de orice valorile republicii. Pragmatismul şi eficienţa cu care acţionează, capacitatea sa de a fi pe mai multe "fronturi" (ceea ce aminteşte de Nicolas Sarkozy), sprijinul mediatic pe care a reuşit să şi-l atragă, toate acestea l-au propulsat în atenţia publicului şi în topul sondajelor la capitolul popularităţii.

După ce a anunţat recent dezmembrarea unui grup terorist, cel mai periculos constituit în Franţa din 1996 încoace, Manuel Valls a luat măsuri pentru eradicarea reţelelor mafiote constituite în oraşul Marsilia, unde chiar un grup de poliţişti era implicat în tot felul de forme de trafic şi de stoarcere de bani.

Sâmbătă şi duminică, el s-a aflat într-o vizită în Algeria, pentru a pregăti prima deplasare a lui François Hollande în această ţară, dar şi pentru a discuta despre reţelele teroriste care s-au constituit în zona Sahelului şi în statul Mali. Într-un moment când statul Mali cere ajutorul pentru a relua sub control provinciile din nord, iar ONU sprijină ideea unei intervenţii internaţionale, Franţa apare ca principalul organizator al viitoarei operaţiuni. Algeria rămâne însă principala bază de unde ar trebui lansată această ofensivă împotriva reţelelor teroriste din Magreb, Sahel şi Mali, de unde şi interesul Parisului de a-şi îmbunătăţi relaţiile cu Algerul.