Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Un nou episod din disputa dintre China şi Japonia

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Disputa dintre China şi Japonia continuă pe tema insulelor din Marea Chinei de Est. Beijingul a trimis două nave de patrulare în apropierea insulelor a căror suveranitate japoneză o contestă.

Mişcarea are loc la o zi de la anunţul Guvernului nipon, potrivit căruia acesta va cumpăra insulele din acest mic arhipelag numit Senkaku de japonezi şi Diaoyu de chinezi. Potrivit Agenţiei China Nouă, această acţiune urmăreşte să afirme suveranitatea teritorială a ţării. De altfel, premierul chinez, Wen Jiabao, a avertizat luni că Beijingul nu va ceda "niciodată niciun centimetru pătrat" în diferendul cu Japonia.

Insulele sunt controlate de Tokyo, dar revendicate de China şi Taiwan, deoarece zona are un potenţial uriaş. Apele sunt bogate în peşte, iar subsolul marin ar putea ascunde zăcăminte de hidrocarburi.

Acest grup de insule nelocuite, situat la două mii de kilometri sud-vest de Tokyo şi la două sute de kilometri nord-est de coastele Taiwanului, care le reclamă şi el, se află în centrul actualei deteriorări a relaţiilor dintre Japonia şi China.

În august, militanţi pro-Beijing au debarcat pe una dintre insulele disputate. Ei au fost rapid arestaţi şi expulzaţi de autorităţile japoneze. Câteva zile mai târziu, 12 naţionalişti japonezi au ridicat drapelul japonez pe aceeaşi insulă, pentru a reafirma apartenenţa acesteia la Japonia. Această acţiune a declanşat manifestaţii de mii de persoane în peste 20 de oraşe din China. Produsele japoneze, restaurantele şi maşinile nipone au fost luate la ţintă de manifestanţi, în unele oraşe.