Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Un nou impuls pentru Uniunea Mediteranei

un-nou-impuls-uniunea-mediteranei.png

Uniunea pentru Mediterana (Foto: Wikipedia)

În Malta are loc vineri un summit care va reuni zece ţări de pe cele două maluri ale Mediteranei. Cei cinci lideri europeni şi omologii lor din cinci state nord-africane vor încerca să redea viaţă precedentei Uniuni pentru Mediterană, proiect al fostului preşedinte francez, Nicolas Sarkozy. De această dată, însă, François Hollande are ambiţii mult mai modeste.

Diplomaţii de la Palatul Elysée mizează mai mult de această dată pe crearea unor proiecte de cooperare în domeniile educaţiei, energiei sau al transporturilor. Se doreşte crearea unui soi de "Mediterană a proiectelor", în ideea de a relansa o dinamică de cooperare între cele două maluri ale mării.

De pe urma summit-ului din Malta nu se aşteaptă însă nicio decizie concretă, doar o declaraţie finală, în care se vor reaminti nişte angajamente de principiu şi un fel de foaie de drum, ce va conţine data viitoarei reuniuni la nivel de miniştri ai Economiei şi Finanţelor din ţările particpante.

De partea aceasta a Mediteranei, în afară de Malta, iau parte la summit Italia, Franţa, Spania şi Portugalia. Din grupul de cinci nord-africani fac parte Algeria, Mauritania, Tunisia, Marocul şi Libia.

În afară de chestiunile care privesc pe toată lumea şi care vor fi abordate în plen, francezul François Hollande, italianul Mario Monti şi spaniolul Mariano Rajoy vor avea o întrevedere trilaterală, în cursul căreia se va aborda situaţia din zona euro.

În dialogul cu partenerii de pe celălalt mal al Mediteranei, Hollande va putea aborda şi situaţia din Mali, ţară în care Franţa a propus desfăşurarea unei forţe panafricane, pentru a-i răsturna de la putere pe islamiştii care controlează două treimi din ţară.