Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Un nou plan de federalizare a Republicii Moldova?

un-nou-plan-federalizare-republicii-moldova.jpg

Cancelarul german, Angela Merkel (Foto: Reuters/Thomas Peter)

Cancelarul german, Angela Merkel, se va afla pe 22 august într-o vizită oficială la Chişinău. Este prima vizită a unui cancelar federal în Republica Moldova. Presa rusă anunţă că Merkel vine pentru a prezenta un probabil plan de soluţionare a crizei transnistrene printr-un model federalist, scrie Vocea Rusiei, anticipând că planul va eşua. Totodată, premierul moldovean, Vlad Filat, a calificat drept speculaţii declaraţiile privind federalizarea.

Corespondenta RFI la Chişinău, Valeria Viţu

"Doamna de fier" a Germaniei va oferi Republicii Moldova un model de federalizare de tip german. Acest lucru ar însemna reforme constituţionale, care ar transforma Transnistria într-un fel de land al Republicii Moldova. "Angela Merkel, al cărei interes pentru soluţionarea conflictului separatist din Republica Moldova este cunoscut de mult timp urmează să ofere la Chişinău soluţiile ei la această problemă", notează Vocea Rusiei, potrivit mediafax.ro.

"Majoritatea specialiştilor crede însă că planul va eşua, la fel ca 90% dintre soluţiile propuse de Uniunea Europeană în cadrul politicii de vecinătate. Cauzele viitorului eşec sunt similare cu cele din trecut: transferul simplist al unui model vest-european într-un stat postsovietic şi rusofobia. Aşa s-a întâmplat în Ucraina, în perioada 2004-2009, iar acum se va întâmpla în Republica Moldova", argumentează sursa citată.

"Nu comentez speculaţii şi abordări foarte înguste, care pornesc de la complexe şi frustrări personale", a reacţionat premierul moldovean, Vlad Filat, fiind rugat să comenteze declaraţiile despre federalizarea Republicii Moldova.

"Vizita este una publică, discuţiile pe care le vom avea vor fi publice. În plus, doamna cancelar va avea un discurs în care va expune poziţia Germaniei faţă de Republica Moldova. Regret că unii înţeleg să atragă atenţia asupra propriei persoane prin speculaţii ieftine", a spus Vlad Filat.

Întâmplător sau nu, după discuţiile cu Merkel, Vlad Filat va merge la Moscova, pe 10 septembrie, la invitaţia premierului rus, Dmitri Medvedev.

În 2003, preşedintele moldoven,Vladimir Voronin, a respins pe ultima sută de metri, sub presiunea Occidentului, Memorandumul Kozac, care prevedea federalizarea Republicii Moldova. Potrivit planului propus de oficialii de la Kremlin, Republica Moldova, care are peste patru milioane de locuitori, urma să fie egală în drepturi cu Transnistria, cu o populaţie de opt ori mai mică. Totodată, planul Kozac prevedea staţionarea trupelor ruseşti pe teritoriul autoproclamatei republici nistrene pentru încă vreo două decenii.

Analiştii de la Chişinău cred însă că decizia cancelarului federal de a vizita Republica Moldova este un semnal clar că Germania va susţine şi mai mult acest stat pe parcursul european, dar şi în procesul de soluţionare a conflictului transnistrean. Este o vizită importantă şi istorică a unui oficial de rang înalt, spun ei, după ce anul trecut Republica Moldova a fost vizitată de vicepreşedintele american, Joe Biden.