Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Un nou program de guvernare in Belgia

200803-3448.jpg

Un nou program de guvernare in Belgia

Cinci partide politice belgiene au ajuns marți la un acord privind programul de guvernare, cu doua zile înainte de intrarea în funcție a noului guvern condus de flamandul Yves Leterme.

Guvernul de tranziție instaurat prin măsura de urgenta în decembrie după mai bine de șase luni de criză politică își închide mandatul în data de 20 martie, acordul pentru noua guvernare a intervenit acum pentru a evita o noua criză politică.

Cinci partide belgiene reprezentând deopotrivă francofoni si flamanzi sunt incluse în viitorul cabinet condus de creștin democratul flamand Yves Leterme, câștigător al alegerilor din 10 iunie 2007, un politician puțin abil însă, el a eșuat de doua ori, anul trecut, negocierile pentru formarea unui guvern.

Yves Leterme, 47 de ani, nu se afla însa acum în cea mai bună forma, el a fost spitalizat in februarie pentru o hemoragie internă şi se află în continuare sub atenţia medicilor la spitalul universitar din Leuven.

Cu toate acestea, Leterme are responsabilitatea alegerii unei echipe care sa reprezinte forțele politice incluse în acordul de guvernare, anume liberalii francofoni şi flamanzi, creștin democrații francofoni si flamanzi şi socialiștii francofoni.

Acordul este agreat de partea francofonă dar privit încă cu rezerva de partidele flamande care ar fi dorit transferul unor mai multe competenţe federale la nivel regional.

Flandra, o regiune prospera, încearcă astfel o desprindere treptata de Wallonia cea săraca ale cărui scandaluri de corupție s-au resimțit financiar în ultimii ani şi în partea flamandă.

Iar politicienii francofoni au o singura neliniște, anume capacitatea îndoielnica a viitorului Prim Ministrul Yves Leterme de a continua pe drumul consensului proaspăt găsit.

«Sper ca el va putea fi Prim Ministrul tuturor belgienilor», a declarat sceptic ministrul de finanțe liberal francofon Didier Reynders.

Bruxelles, Mihaela Gherghisan

18/03/2008; 12.20h