Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Un nou test nuclear nord-coreean?

un-nou-test-nuclear-nord-coreean.jpg

Soldat nord-coreean, la locul de unde va fi lansată racheta în aceste zile (Foto: Reuters/Bobby Yip)

Coreea de Nord plănuieşte un nou test nuclear, în aceeaşi zonă în care a mai făcut astfel de teste în trecut, arată un raport realizat de oficiali din cadrul serviciilor secrete sud-coreene, citat de CNN. Informaţiile au apărut într-un moment în care Coreea de Nord se pregăteşte să lanseze o rachetă în această săptămână. Racheta nord-coreeană care ar urma să lanseze un satelit pe orbită a fost instalată pe platformă, în ciuda protestelor internaţionale.

Autorităţile nord-coreene au organizat o vizită fără precedent, pentru a arăta că racheta care urmează să fie lansată nu este una balistică deghizată, aşa cum afirmă Statele Unite şi aliaţii lor, în special Coreea de Sud şi Japonia.

50 de jurnalişti au mers cu un tren special la noul centru spaţial construit în peninsula Cholsan, situată la aproximativ 50 de kilometri de frontiera chineză. Jurnaliştii au putut să se apropie la mai puţin de 50 de metri de lansatorul vopsit în alb şi inscripţionat cu litere albastre, ridicat pe o platformă instalată pe un deal, în aşteptarea lansării prevăzute pentru perioada 12-17 aprilie.

Racheta înaltă de 30 de metri ar urma să lanseze pe orbită un satelit de observare a Pământului, a cărui misiune este să strângă informaţii despre recoltele, pădurile şi resursele naturale ale Coreei de Nord. Statele Unite şi aliaţii lor acuză însă Phenianul că pregăteşte un test balistic.

Potrivit raportului serviciilor de informaţii sud-coreene, există imagini satelitare realizate recent, care arată stadiile finale ale unui tunel săpat în zonă. Acestea prezintă cantităţi mari de pământ şi nisip la intrarea în tunel, care au crescut cantitativ în martie, potrivit informaţiilor. Presa oficială nord-coreeană nu a făcut niciun anunţ cu privire la planurile de efectuare a unui nou test nuclear.