Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


La un pas de semnarea acordului

klaus-iohannis-20091124182936.jpg

PSD, PNL şi UDMR strând rândurile în jurul lui Klaus Johannis

Unanimitate în PSD. Liderii de la centru dar şi cei de la nivel local au fost de acord cu semnarea unui acord politic cu PNL şi UDMR, acord prin care PSD să se angajeze să susţină un guvern condus de Klaus Johannis şi un program de guvernare bazat şi pe principii liberale. La schimb, PSD va obţine sprijinul PNL şi UDMR pentru candidatul social democraţilor la preşedinţie Mircea Geoană (audio). Primele negocieri privind încheierea acordului vor avea loc miercuri. Analistul politic, Bogdan Teodorescu, spune la RFI că rapiditatea cu care s-a ajuns la un acord pe acest subiect ar putea fi un plus pentru Mircea Geoană în cursa pentru prezidenţiale.

Unanimitate în PSD. Liderii de la centru dar şi cei de la nivel local au fost de acord cu semnarea unui acord politic cu PNL şi UDMR, acord prin care PSD să se angajeze să susţină un guvern condus de Klaus Johannis şi un program de guvernare bazat şi pe principii liberale.

La schimb, PSD va obţine sprijinul PNL şi UDMR pentru candidatul social democraţilor la preşedinţie Mircea Geoană (audio).

Primele negocieri privind încheierea acordului vor avea loc miercuri. Până atunci, PNL şi-a găsit un partener sigur : UDMR, care se va lupta alături de liberali pentru a obţine cât mai mult de la PSD. Liderul UDMR Marko Bela (audio) spune că interesele uniunii sunt comune cu cele ale PNL.

Izolat de noile aranjamente, candidatul PDL, Traian Băsescu, a atacat dur noua coaliţie care s-a format împotriva sa.

Preşedintele în exerciţiu (audio) a spus că, personal, nu va face schimburi politice cu voturile, şi că mizează pe citez „continuarea parteneriatului cu românii”.

La rândul său, preşedintele PDL, Emil Boc (audio), a declarat, marţi, că PNL de astăzi devine remorca PSD pentru distrugerea cotei unice.

Analistul politic, Bogdan Teodorescu, e de părere însă că rapiditatea cu care s-a ajuns la un acord pe acest subiect ar putea fi în favoarea lui Mircea Geoană în cursa pentru prezidenţiale.

"Cred că Guvernul Iohanis va fi o realitate după şapte decembrie înm condiţiile în care Mircea Geoană câştigă. Rapiditatea cu care a fost rezolvată această problemă şi desemnarea lui Johannis în fruntea Guvernului poate să fie una din cărţile bune pe care le joacă Mircea Geoană în bătălia contra lui Traian Băsescu, explică analistul politic Bogdan Teodorescu.

 
Analistul politic, Bogdan Teodorescu