Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Un sfert din populaţia lumii dă mită

justitie-statuie-balanta.jpg

Corupţia rămâne o problemă la nivel mondial.

O persoană din patru în lume a dat mită în ultimele 12 luni, după cum arată studiul Transparency International, dat publicităţii joi, 9 decembrie, cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Corupţiei.

Studiul privind aşa-numita “corupţie mică” se bazează pe sondaje la care au luat parte 91 de mii de persoane din 86 de ţări.

În cursul anului trecut, o persoană din patru din lume a dat mită la o instituţie publică sau serviciu de stat, mai ales în sănătate.

Cel mai adesea, însă, oamenii au dat “bacşiş” la Poliţie (29% dintre persoanele intervievate).

Cel mai mult se dă mită în Africa sub-sahariană: o persoană din două afirmă că a trebuit să dea bani, pentru a beneficia de un serviciu public sau a rezolva o problemă ori evita o procedură.

Corupţie ridicată este şi în ţările din Orientul Mijlociu, statele ex-sovietice - aici peste o treime dintre persoanele intervievate au afirmat că au dat mită.

În America de Sud şi în ţările din Balcani, nivelul e de circa 20%, iar în Turcia, 11%.

Elevii buni sunt Europa occidentală şi America de Nord, unde doar 5% dintre persoanele intervievate au afirmat că au dat mită.

Studiul intitulat "Barometrul 2010 asupra corupţiei mondiale" a ajuns la a şapte ediţie, fiind lansat în 2003.

Ediţia din acest an a fost extinsă, pentru prima dată fiind incluse anchete realizate în China, Bangladesh şi Teritoriile Palestiniene.