Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Undă verde pentru Guvernul Mario Monti, în Italia

unda-verde-guvernul-mario-monti-italia.jpg

Premierul italian, Mario Monti (Foto: Reuters/Remo Casilli)

Noul Guvern italian a obţinut încrederea Parlamentului de la Roma. Camera Deputaţilor a acordat votul de încredere vineri după-amiază Cabinetului condus de Mario Monti. Senatul a dat deja undă verde joi seară.

Guvernul italian al lui Mario Monti a primit în Camera Deputaţilor 556 de voturi pentru, din totalul de 617 deputaţi prezenţi. Mario Monti a obţinut o susţinere largă în Senat: 281 de voturi exprimate de cei 307 senatori prezenţi.

Cu toate că Italia pare decisă să meargă pe drumul rigorii, piețele nu s-au arătat prea optimiste: vineri dimineață, toate piețele financiare europene au deschis pe minus.

Bursele europene au continuat declinul din ședința anterioară, din cauza temerilor tot mai intense privind creșterea dobânzilor plătite de Italia și Spania la niveluri nesustenabile. Iată că investitorii știu că problemele Italiei sunt atât de mari că un discurs nu mai poate ajunge pentru a da optimism.

Se doresc acțiuni concrete și fără îndoială că acțiunile violențe ale studenților de la Milano și Veneția și până la Palermo arată că succesul Cabinetului condus de Mario Monti nu depinde numai de competenţa membrilor săi și de susținerea Parlamentului. Și aici este discutabil: pentru a agita apele, fostul premier, Silvio Berlusconi, a declarat că stabilitatea Guvernului depinde de partidul său.

În plus, economia italiană, sectorul bancar au probleme din cauza conjuncturii de pe unele piețe, în care avea un grad de expunere mare, în Grecia, în Ucraina și Kazahstan: cea mai mare bancă din Italia, Unicredit, a raportat pierderi masive în trimestrul trei, de 10,6 miliarde de euro.