Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Undă verde din partea PE pentru aderarea la Schengen

unda-verde-aderarea-schengen.jpg

Parlamentul European adoptă raportul Coelho privind aderarea României şi Bulgariei la Schengen.

Raportul europarlamentarului Carlos Coelho, privind aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen a fost adoptat, miercuri, 8 iunie, de plenul Parlamentului European (PE). Au fost 487 de voturi pentru, 77 împotrivă şi 29 de abţineri.

Raportul Parlamentului European recomandă o aderare a României şi a Bulgariei la Spaţiul Schengen până la sfârşitul anului.

"Schengen reprezintă una dintre cele mai mari realizări ale UE, pe care nu avem voie să o distrugem cu decizii pripite. Sistemul Schengen oferă cele mai înalte standarde pentru managementul frontierelor. România şi Bulgaria îndeplinesc aceste criterii - în consecinţă, nu trebuie să amânăm integrarea lor. Solicit Consiliului să urmeze recomandările votului exprimat azi de o mare majoritate a Parlamentului European", a declarat preşedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek, potrivit unui comunicat.

Dezbaterea raportului întocmit de europarlamentarul popular, Carlos Coelho, a avut loc marţi seară în plenul PE, la Strasbourg.

Ultimul cuvânt în privinţa aderării la Schengen îl vor avea cele 25 de state membre ale Spaţiului Schengen, care trebuie să aprobe în unanimitate. Raportul Coelho va fi dezbătut joi, 9 iunie, în Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI).

Comisia pentru Libertăţi Civile a Parlamentului European a stabilit în luna mai că România şi Bulgaria îndeplinesc condiţiile necesare aderării la Schengen.

Consiliul JAI va adopta în sesiunea de joi şi vineri, la Luxemburg, concluziile privind stadiul evaluării României şi Bulgariei în cadrul procesului de aderare la Spaţiul Schengen.

Mihaela Gherghişan privind votul din PE legat de aderarea României la spaţiul Schengen