Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Unde este Catherine Ashton?

libye-ue-jpg-0.jpg

Catherine Ashton. AFP

Lady Catherine Ashton, şefa diplomaţiei europene este confruntată de la o vreme cu criticile liderilor europeni şi ale Parlamentului European pentru lipsa ei de acţiune în dosarul Africii de Nord şi nu numai. Desemnată acum un an şi jumătate în această funcţie de şefii de stat si de guverne, Ashton se vede acum pusă la colţ tocmai de ei. Unde se află prin urmare doamna Ashton azi ?

Catherine Ashton (Cathy) se felicita în noiembrie 2009 de a fi prima femeie aleasă într-un post şi el nou, acela de şef al diplomaţiei europene.

Ea s-a văzut propulsată în  această poziţie de neinvidiat prin  desemnarea făcută de liderii europeni pentru o perioada de cinci ani.  

Un an şi jumătate mai târziu, unii dintre cei care au desemnat-o îi cer demisia…

S-a dorit  ca o persoană fără carismă, britanică şi femeie de preferinţă să ocupe acest post .

Cathy, fost ministru laburist şi fost comisar european puţin cunoscut, părea a fi persoana ideală pentru această poziţie.

Alţi potenţiali candidaţi ca fostul ministru de externe britanic David Milliband şi omologul său suedez Carl Bildt au fost respinşi din diferite motive. La fel, numele comisarului pentru economie Olli Rehn a circulat o vreme fără succes.

Astăzi  ea este criticată atât de cei care au desemnat-o cât şi de cei care au acceptat-o, anume parlamentarii europeni.

Ultima critica i-o aducea în această săptămână ministrul belgian de externe Steven Vanackere care mărturisea că-şi pierde răbdarea în faţa incapacităţii UE de a vorbi pe o singura voce.

Postul ocupat de Ashton este de fapt o contopire a fostei poziţii de Inalt Reprezentant, ocupată de Javier Solana până în 2010 cu cea de comisar european al afacerilor externe. Acest proiect ambiţios de a unifica vocea UE în exterior s-a dovedit a fi de fapt o utopie întrucât aceasta reprezintă o cantitate prea mare de muncă pentru un singur om.

În 2003 fostul comisar european al afacerilor externe Chris Patten vorbea despre acest viitor post spunînd că cel care-l va ocupa va fi « dublu detestat». Gluma sa pleca de la o greşeală de ortografie într-un text comunitar în care descrierea dublei caschete « double hatted », devenea « double hated ».

Este exact cazul lui Ashton astăzi iar soluţia ar fi ca ea să delege imensa cantitate de responsabilităţi adjuncţilor săi …O face ea oare ? Paul Ivan, analist la Centrul European pentru studii politice din Bruxelles răspunde :

« Aceasta este una din probleme pentru ca Serviciul European de Acţiune externă este încă în reorganizare. Deşi a fost lansat la începutul anului, încă se mai produc mişcări de resurse umane, personalul este dispersat între diverse clădiri aici în Bruxelles şi încă nu s-a format un ésprit de corps al acestui serviciu. Va mai dura câţiva ani pâna când serviciul va fi complet funcţional. »

Ashton a dat semne de oarecare lentoare în acţiunile sale în 2010 privind relaţiile cu SUA şi cele cu ţările emergente şi faţă de criza umanitară din Haiti. Iar în iarnă, i s-a reproşat că reacţia sa la criza Africii de Nord s-a lăsat aşteptată.

De la cine vin acest critici?

În primul rând de la Franţa care a ratat startul unei reacţii la criza tunisiană şi nu s-a putut răscumpăra nici prin fermitatea cu care a răspuns celei egiptene şi mai ales celei libiene.

« Ai ratat absolut tot, serviciul tău a eşuat», i-a strigat Nicolas Sarkozy lui Cathy Ashton pe culoarele summitului de la Bruxelles în 15 martie anul acesta la care ea, cu un calm britanic, l-a invitat să-şi pondereze atitudinea printr-un « Hold your horses, mister! », aruncat peste umăr.

Marea Britanie, ţară care a propus-o pentru această poziţie n-o ajută acum nici ea. Exemplul este vizita prim ministrului David Cameron în Egipt cu doar câteva ore înainte de vizita europenei Ashton, o acţiune menită să boicoteze imaginea Înaltei Reprezentante.

În Parlamentul European, aceeaşi lipsă de afirmare i-a fost reproşată întrucât se credea că odată cu numirea sa,  diplomaţia UE va fi întărită. Preşedintele grupului popularilor europeni, Joseph Daul , a vorbit chiar şi despre o eroare de casting…

Chiar aşa stau oare lucrurile ?

Vicepreşedintele comisiei afacerilor externe, Ioan Mircea Paşcu, spune că doamna Ashton face multe lucruri dar care nu sint mereu vizibile :

«  Toata politica de vecinătate a fost reviziuită, ea trebuia să se revizuiască oricum însă ea a fost revizuită şi prin prisma a ceea ce s-a întâmplat în Africa de Nord şi au fost puse la punct anumite planuri şi anumite obiective. S-au început negocierile cu noile autorităţi, din Tunisia, din Egipt, unde din păcate lucrurile merg mai greoi. În orice caz, s-au făcut multe lucruri care nu sint de domeniul cunoştiinţei publice şi atunci pe undeva ar trebui să avem o imagine completă şi a acestor lucruri pentru a face o judecată definitivă ».

Cathy Ashton şi-a construit la Bruxelles un serviciu gigantic de peste 6000 de persoane la care se adaugă cei peste 4 mii de angajaţi ai Comisiei Europene în diferite capitale ale lumii.

A creat o nouă arhitectură a politicii externe europene, cu noi direcţii şi directori axaţi pe zonele geografice de mare interes.

Fostul ambasador român în China, Viorel Isticioaia Budura,  a fost numit în decembrie 2010  directorul direcţiei Asia din acest minister european de externe.

Cathy recunoştea însă Parlamentului European în luna februarie că nu poate vorbi mereu în numele statelor membre şi mai ales nu poate vorbi mai tare decât acestea.

Iar deputatului eurosceptic Nigel Farage, care o întreba ce caută aici, Cathy îi răspundea anul trecut :

« Sint aici pentru că liderii europeni m-au invitat să preiau această funcţie, n-oi fi eu alegerea dumneavoastra dar se pare ca sint a lor… »

Dar între timp, probleme reale există în diplomaţia UE. Politica de apărare nu vede lumina zilei iar coordonarea între UE şi Marea Britanie şi Franţa privind Libia a fost deficitară.

Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan

În preziua bombardamentelor asupra Libiei, serviciile lui Ashton încă mai vorbeau despre alte opţiuni posibile şi o prezentau pe cea militară drept neverosimilă…

În fine, situaţia umanitară de la Misrata, tot în Libia, devine urgentă.  NATO şi ONU s-ar zice că se mobilizează, în timp ce serviciile lui Cathy la Bruxelles întârzie să ia o decizie.  Ele  se ocupă de alte probleme, amână dezbaterea şi planifică de manieră prea prudentă.

Imaginea lui Cathy este atât de deficitară în acest moment, încât nici marele succes de la ONU unde a obţinut drept de exprimare a trecut aproape neobservat. Demisia sa ar fi însă un adevărat eşec major al diplomaţiei europene. Paul Ivan :

« Ar fi un eşec foarte mare să înlocuieşti primul Înalt Reprezentant cu mandat plin…depinde ce va face în continuare doamna Ashton şi rezistă criticilor aş spune destul de bine »

De fapt , în ciuda declaraţiilor făcute şi a angajamentelor luate, statele membre n-au avut niciodata intenţia să-şi trasfere puterile diplomatice la Bruxelles. De aceea s-a dorit în acest nou post de ministru de externe european o persoană fără idei sau carismă  şi asta au şi obţinut.

La acea vreme în 2009 nimeni n-a prevăzut evenimentele mondiale acumulate mai ales din această iarnă care au sfârşit prin a demonstra că egoismul statelor membre a dus la pierderea credibilităţii UE în exterior.

Ce s-ar fi întâmplat însă dacă nu doamna Ashton era desemnată în 2009 ci unul dintre potenţialii candidaţi cu mult mai bine pregătiţi şi mai carismatici. Cum ar fi putut gestiona astăzi şefii de stat un Înalt Reprezentant al UE ca David Milliband sau Carl Bildt ?

 
Mihaela Gherghişan, Bruxelles