Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Unde se ascunde Gaddafi?

În fiecare zi apar noi ipoteze în ceea ce priveşte locul unde se ascunde Muammar Gaddafi, liderul libian alungat din capitală, după invazia trupelor rebele în Tripoli. Daily Mail titrează duminică faptul că Gaddafi ar fi fugit în Zimbabwe într-un avion furnizat de preşedintele acestei ţări, Robert Mugabe. Pe de altă parte, Algeria a dezminţit sâmbătă informaţiile apărute în presa egipteană potrivit cărora liderul libian ar fi fugit din Tripoli în Algeria.

"Această informaţie este lipsită de orice fundament şi o dezminţim în modul cel mai categoric", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului algerian de Externe.

În schimb, opozanţii politici din Zimbabwe ai preşedintelui Mugabe susţin că spionii lor l-au văzut pe Gaddafi sosind în ţară în urmă cu patru zile la bordul unui avion al forţelor aeriene din Zimbabwe. Ei susţin că dictatorul libian a fost dus la o casă din suburbia Gunninghill din Harare, unde patrulau gărzile sale de corp.

"Nu există îndoială că Gaddafi este aici ca invitat al lui Mugabe" a declarat purtătorul de cuvânt al partidului de opoziţie din Zimbabwe, Mişcarea pentru Schimbare Democratică.

Insurgenţii se apropie de Sirt

Insurgenţii libieni se află la 30 de kilometri vest de oraşul Sirt, fieful lui Muammar Gaddafi, după ce au cucerit localitatea Ben Jawad, afirmă un lider al rebelilor.

Potrivit unor surse citate de AFP, au loc negocieri cu liderii tribali din Sirt pentru ocuparea paşnică a oraşului situat la 360 de kilometri est de Tripoli.

Insurgenţii cred că este posibil ca Muammar Gaddafi şi fiii acestuia să se fi refugiat la Sirt.

Dacă a fugit din Libia, Gaddafi ar fi putut pleca de la baza aeriană din oraşul Sirt, care a fost bombardat de avioanele NATO în ultimele zile. Buncărul colonelului din acest oraş de coastă a fost lovit de rachete de croazieră lansate de avioanele britanice în cursul nopţii.