Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ungaria în 2010, imperiul lui Viktor Orban

orban-viktor.jpg

Premierul ungar, Viktor Orban

După alegerile din primăvară, la care partidul Fidesz, condus de Viktor Orban a repurtat o victorie de două treimi, Guvernul nou format și majoritatea sa zdrobitoare au demarat o serie întreagă de noi legi sau le-au amendat pe cele existente, toate menite să ”toarne în beton”, cum se spune în jargonul politic maghiar, puterea partidului.

Corespondentul RFI la Budapesta, Laszlo Bihari

Parlamentul l-a ales în funcția de președinte al republicii pe un fidel al lui Viktor Orban, care în prima sa declarație a afirmat că dorește să fie ”motorul” acțiunii guvernamentale și rând pe rând instituțiile autonome ale statului au fost acaparate de oamenii partidului majoritar : Curtea de Conturi, Controlul Financiar Central, Parchetul General, Autoritatea Națională pentru Mass-Media, televiziunea și radiodifuziunea publice, Agenția Națională de Presă (MTI).

Uzând de majoritatea sa decisivă, Guvernul a modificat legea de alegere a membrilor Consiliului Monetar al Băncii Naționale, pentru ca astfel să poată să modifica politica monetară a băncii, al cărei președinte a fost supus la presiuni dure, pentru a-și da demisia.

Poate cea mai spectaculoasă manevră a Guvernului a fost însă amendarea Constituției, după ce Curtea Constituțională a anulat legea privind compensațiile din sectorul public, amendament prin care Fidesz a restrâns competențele Curții Constituționale, apoi a revotat legea anterior anulată.

De altminteri, majoritatea Fidesz a amendat în jumătate de an în opt rânduri Constituția, pentru a preîntâmpina eventuala anulare a legilor politicii sale economice ”neortodoxe” (suprataxe, naționalizarea pensiilor private, etc.) și a schimbat și modul de alegere a judecătorilor Curții Constituționale, pentru ca, în viitor, Legislativul să poată alege  judecători fideli Puterii.

Presa n-a scăpat nici ea de furia legislativă a partidului Fidesz. Noua lege privind mass-media oferă prerogative discreționare Consiliului Mass-Media, format exclusiv din politicieni din Fidesz, prin ”paragrafe de elastic”, posibilitatea aplicării de amende de sute de miloane de forinți, inclusiv publicațiilor presei scrise și de pe Internet.

Înainte de alegeri, Viktor Orban a ținut un discurs în cerc restrâns, amintit în presă ca ”discursul de la Kötcse”, în care a declarat că cei 20 de ani trecuți de la schimbarea de regim au fost un eșec total, caracterizați de lupta acerbă a două tabere ireconciliabile, care s-au neutralizat reciproc. El a opus acestui sistem politic dual un sistem politic în care timp de 10-15 ani un mare partid conservator central ar reformula prioritățile și interesele naționale și ar asigura, în continuitate netulburată, realizarea lor.

Se pare că, într-adevăr, premierul ungar în primele șase luni de putere a început cu mare fervoare realizarea viziunii sale epocale.